Evenimente la MNLR Iași dedicate Otiliei Cazimir și lui Ionel Teodoreanu

0
73

Marți, 12 februarie 2019, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează două evenimente: „Acasă la Duduia Otilia” și „Ionel Teodoreanu și Academia Copiilor”.

            Programul de la  Muzeul „Otilia Cazimir” marchează 125 de ani de la nașterea Otiliei Cazimir și va debuta la ora 12:00 cu un moment muzical interpretat de Matei Coriciuc, de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.  În continuare, Horia Zilieru și Nicolae Panaite o vor evoca pe Otilia Cazimir, iar actorul Petrică Ciubotaru va vorbi pe tema Activitatea de inspectoare a teatrelor din întreaga Moldovă, Otilia Cazimir.

Evenimentul se va încheia cu programe artistice interpretate de Cristiana Macovei (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Iași, clasa prof. Florin Sandu) și de elevi ai Școlii „Otilia Cazimir” Iași (coordonatori: prof. Alina Streba, prof. Viorel Câtea, prof. Nicolae Grigorescu, prof. Anca Mihaela, prof. Claudia Bălan, prof. Florina Pârâială, prof. Livia Crăciun). Moderatorul evenimentului va fi Indira Spătaru.

            În aceeași zi, marți, de la ora 12:00, în cadrul programului ce comemorează 65 de ani de la moartea lui Ionel Teodoreanu, la  punctul muzeal „Ionel Teodoreanu” din Golăiești va avea loc premierea elevilor participanți la Concursul de caligrafie organizat de MNLR Iași.

La Căminul Cultural Golăiești se va desfășura un program compus din prezentări ale vieței și operei lui Ionel Teodoreanu și ale revistei școlare „Ulița copilăriei”, precum și expoziții de carte și de lucrări plastice „Ionel Teodoreanu prin ochi de copil”.  Programul va fi completat de un concurs pe teme literare „Sub semnul lui I. Teodoreanu” și momente artistice, la care participă elevii Școlii Gimnaziale Golăiești. Coordonatorii programului cultural „Ionel Teodoreanu și Academia Copiilor” sunt prof. Stela Florica, cons. ed. prof. Elena Pascal-Pădurariu, prof. Cristina Zoițanu, muzeograf Diana-Lona Leonte, muzeograf Lăcrămioara Agrigoroaiei.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași a inaugurat Punctul muzeal „Ionel Teodoreanu”, în anul 2016, la Golăiești, județul Iași, comuna în care se află legendara moșie a Medelenilor. Punctul muzeal are în centru o expoziție ce reconstituie viața și activitatea scriitorului Ionel Teodoreanu și, de la deschidere, a găzduit numeroase evenimente culturale dezvoltate împreună cu copiii din comuna Golăiești.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here