Evenimentele Ateneului National din Iasi, la împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

0
54

Ateneul Național din Iași marchează „Ziua Culturii Naţionale” şi împlinirea a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, cu o serie de evenimente organizate atât în Iași, cât și în capitala Franței.

Miercuri, 15 ianuarie 2020, începând cu ora 15.00, în Sala „Cuza” a Catedralei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, vor fi prezentate 19 exponate din Galeria „Salonul Marilor Români”, de la Ateneul Național din Iași.

            La eveniment vor participa Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Franceză, Luca Niculescu, Managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, în calitate de curator, alături de personalități marcante ale culturii române din capitala Franței.

Vizitatorii vor putea admira o serie de obiecte, documente, acte de cancelarie, fotografii sau manuscrise originale, ce au aparținut sau poartă semnătura unor intelectuali români, care au studiat sau activat la Paris și care s-au remarcat la nivel internațional. Printre aceștia se numără personalități ca Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, Ion I.C. Brătianu, Nicolae Iorga, George Enescu, Constantin Noica, Ion Minulescu, Tudor Arghezi sau Ion Pillat.

Evenimentul este organizat de Asociația „Corala Sfinții Arhangheli”, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași și cu sprijinul Asociației Culturale „Mihai Eminescu” din Viena.

Împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui poet național va fi marcată prin evenimentul „Floare Albastră”, aflat la ediția a-XXI-a și desfășurat la Ateneul Național din Iași. Concursul, laureat cu premiul de excelență în educație, este adresat elevilor și studenților și se axează pe interpretări muzicale, recitaluri, coregrafii, dar și prezentări media cu tema „Eminescu – biografia unui geniu”.

Concursul se va desfășura în ziua de 15 ianuarie 2020, pe scena Ateneului, după programul următor:

9:00 – Primirea invitaților

9:30 – Deschiderea oficială a concursului

10:00 – Desfășurarea concursului

Festivitatea de premiere va avea loc în aceeași zi, după terminarea concursului. Concursul este organizat de Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Palatul Copiilor Iaşi și Ateneul Național din Iași.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here