EXCLUSIV. Cladirile de patrimoniu ale lui Gabriel Surdu.1,6 milioane de euro, investitie record pentru reabilitarea a doua cladiri din Iasi

0
140

Omul de afaceri, Gabriel Surdu, a investit in ultimii ani, numai pentru reabilitarea a doua imobile de patrimoniu din Iasi, echivalentul a 35 de apartamente. Vorbim de restaurari care nu s-ar fi facut intr-un alt regim privat, sau chiar public, cum este cazul cladirii monument istoric situata in str. Sf. Lazar 76, din vecinatatea Hotelului Sport, acolo unde, cu un efort financiar de 900.000 euro s-a reusit salvarea acesteia si punerea ei in valoare, prin lucrari de restaurare, consolidare, extindere, amenajare subsol, mansardare, inlocuire sarpanta si refunctionalizare imobil existent.cladire Pacurari nr. 8-1000

Un alt caz este cel al cladirii monument istoric din strada Pacurari nr. 8, din spatele Bibliotecii Central Universitare care, de asemenea, a fost restaurata, consolidata si mansardata, lucrari care au dus la salvarea acestea de la o iminenta autoprabusire si punerea ei in valoare cu ajutorul unei investitii de 750.000 euro.

Portofoliul grupului de firme Terramold vorbeste de la sine despre intentiile incarcate de un autentic patriotism local si grija fata de mostenirea acestui oras. Nicio interventie a grupului nostru de firme asupra unei cladiri de patrimoniu nu poate indreptati pe cineva sa sustina faptul ca in actiunile urbanistice intreprinse de noi a existat vreun precedent care a pus in pericol vreo cladire de patrimoniu, ci dimpotriva”,a precizat Gabriel Surdu.

Potrivit autorizatiei de constructie emise in cursul anului trecut, in strada Lascar Catargi nr. 48, firma Terramold intentioneaza edificarea unei cladiri cu functiuni de locuinte colective, spatii servicii si alimentatie publica, spa, spatii tehnice si spatii anexe, parcare subterana si acces, prin lucrari de extindere, mansardare a constructiei C2, consolidare, renovare, recompartimentare, refacere acoperis, transformare pod in spatiu de locuit si amenajare subsol corp C2.

In urma unei expertize efectuate inaintea demararii proiectului, am constatat ca cea mai buna solutie din punct de vedere economic si structural este aceea de refacere a cladirii de la temelie, cu atat mai mult cu cat aceasta era autodemolata pe jumatate la momentul demararii lucrarilor, si refacere a acesteia, dupa tiparul initial. Singura demolare, pentru care exista autorizatie emisa in anul 2015, a fost a unei anexe situate in curtea situata in strada Lascar Catargi nr. 48, cladire fara nicio valoare istorica sau de arhitectura. Prin aceasta investitie, a carei valoare ajunge la 3.500.000 euro, dorim sa repunem in spatiul public un imobil de patrimoniu, cu respectarea intocmai a proiectului intial, investitie care va aduce un plus de valoare zonei, prin dezafectarea unor focare de infectie si oferirea catorva zeci de locuri de munca”, a declarat omul de afaceri.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here