Experiențe din pragul morții: Ce se întâmplă cu creierul și cu inima în ultimele clipe

0
74

În clipele dinaintea morții creierul îndeplinește un rol mai important decât inima, conform rezultatelor unui nou studiu care pune sub semnul întrebării practica medicală actuală și a fost publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite Live Science.
Conform teoriei medicale actuale, în momentele dinaintea morții inima ar juca rolul principal. Încetarea bătăilor inimii duce la oprirea circulației sangvine, iar creierul și celelalte organe mor în succesiune rapidă, în lipsa oxigenului. Acest nou studiu contrazice această teorie. O echipă de cercetători a desfășurat un experiment pe cobai, în care au urmărit activitatea cardiacă și pe cea cerebrală în momentele dinaintea morții rozătoarelor din cauza lipsei de oxigen. Ei au descoperit că, în acele momente, creierul transmite o furtună de semnale chimice spre inimă. După ce au blocat transmiterea acestor semnale de la creier spre inimă, cercetătorii au observat că șoarecii au supraviețuit un timp mai îndelungat.
Dacă un proces similar se întâmplă și în cazul oamenilor, ar fi posibilă creșterea șanselor de supraviețuire ale unui pacient prin stoparea semnalelor transmise de creier spre inimă, conform studiului publicat de PNAS. “În mod natural, oamenii s-au concentrat asupra inimii, gândindu-se că, dacă salvează inima, vor salva și creierul”, a susținut co-autoarea acestui studiu, Jimo Borjigin, neurolog la Școala de Medicină din cadrul Universității din Michigan. Echipa ei a descoperit ceva surprinzător: “Trebuie oprită comunicarea chimică dintre creier și inimă pentru a putea salva inima”, a subliniat ea, adăugând că această descoperire “este contrară aproape oricărei practici medicale de urgență”.
Dacă oamenii de știință vor identifica o modalitate prin care să întrerupă legătura dintre inimă și creier, fără a secționa coloana pacienților, atunci medicii ar dispune de mai mult timp pentru a încerca să salveze viața pacienților aflați în stop cardiac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here