Expirarea valabilității actului de identitate va fi anunțată prin SMS

0
39

Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași lansează un nou serviciu menit să ajute cetățenii să depună în timp util cererea pentru eliberarea unui nou act de identitate. Astfel, în luna aprilie va fi în testare sistemul de alertă prin SMS cu privire la expirarea actului de identitate: „Alertă de identitate”. Începând din luna mai, notificarea se realizează prin intermediul mesajelor scurte de tip SMS, transmise de la numărul scurt 1889 pe numerele de telefon furnizate de către cetățeni la depunerea ultimei cereri pentru actul de identitate. Notificarea va fi trimisă doar persoanelor care și-au exprimat acordul în acest sens și se va transmite beneficiarilor cu 3-6 luni înainte de data expirării actului de identitate.
Acest proiect face parte din strategia Primăriei Municipiului Iași de modernizare și eficientizare a serviciilor prestate pentru cetățeni și vine în completarea celor deja implementate și frecvent utilizate (progrămari online pentru un nou act de identitate/alegerea orei și datei la care va fi oficiată căsătoria civilă, plata online și plata prin SMS). Suntem primul serviciu de evidență a persoanelor din țară care are un astfel de sistem. Acesta notifică, printr-un mesaj scurt de tip SMS, titularul cu privire la apropierea datei de expirare a valabilității actului de identitate în scopul evitării unor situații neplăcute”, a precizat directorul executiv al DLEP Iași, Marius Bodoga.
Notificarea prin SMS are aplicabilitate pe termen scurt (9 luni) pentru actele provizorii, pe termen mediu (actele eliberate la 14/18 ani), dar și pe termen lung (cele valabile 10 ani). Mesajul va fi transmis pe numerele de telefon din România, nefiind perceput niciun cost suplimentar pentru a fi notificat din timp.
Potrivit reprezentanților DLEP Iași, la data de 01.01.2019, 18.420 de persoane figurau în evidențele instituției fără act de identitate valabil. Totodată, 70% din persoanele care se prezintă în audiență solicită eliberarea în regim de urgență deoarece nu au un act valabil cu care să poate călători sau să încheie diverse documente.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 1