Expoziția “Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”

0
74

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi anunță expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, ce va fi deschisă, în perioada 18 ianuarie – 4 martie 2018, la Palatul Culturii din Iași.

Acest proiect expozițional, care marchează la Iași sărbătorirea Unirii Principatelor, este organizat de Asociația „Eleon” din Alba-Iulia, cu sprijinul domnului dr. Sorin Costina, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Editura Doxologia, Consiliul Județean Alba, Primăria Iași și Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul Alba Iulia.

Expoziția prezintă obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice) și lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă. Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictura de șevalet și sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea: ca jertfă de sine asumată, ca depășire a propriilor limite și a barierelor dintre noi, ca sprijin și nădejde, ca semn al biruinței morții înscris în creație.

În același timp, expoziția înfățișează diverse moduri de abordare a tematicii propuse, de la cel strict dogmatic al icoanei, fereastră spre cer, la cel mai puțin sofisticat dar sincer și profund în credință al artei populare, până la cel elaborat, cercetător în formă și în înțeles al artei culte.

Artiștii au acceptat o expoziție care nu-i promovează pe ei înșiși, așezându-se în umbra temei. Participanții sunt pictori și sculptori contemporani între care se află personalități de primă mărime ale artei contemporane românești: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Marin Gherasim, Gheorghe Berindei, Alexandru Antonescu, Zamfira Bîrzu, Cristian Dițoiu, Remus Dragomir, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Mariana Gheorghiu, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Matei Lăzărescu, Dan Mohanu, Silviu Oravitzan, Christian Paraschiv, Horea Paștina, Ovidiu Paștina, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Ovidiu Simionescu, Ana Maria și Mihai Ariciu.            

Icoanele pe lemn sunt realizate de doi artiști cu pregătire academică și o lungă experiență în pictura bisericească, Vasile Lefter și Toma Chituc. Nicolae Muntean, meșter popular care a primit titlul de tezaur uman viu, expune icoane pe sticlă, Teo și Ioana Bindea, cruci de lemn sculptate, iar Jorj Dimitriu, câteva obiecte casnice tradiționale din lemn.

Ceea ce unește exponatele, atât de diverse în ce privește meșteșugul și uneori rostul lor, este Crucea, obiect și pecete a căutării.

Pe parcursul expoziției, într-un spațiu dedicat, vor rula secvențe din interviuri legate de tema Crucii și expoziție, cu Pr. Prof. Dr. Ioan Ică Jr., Pr. Prof. Dr. Constantin Coman, Silvia Radu, Horea Paștina, Ion Grigorescu, Costion Nicolescu.

“Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” este o expoziție itinerantă care a debutat în orașul Unirii Alba Iulia în 30 noiembrie 2017. În 2018, anul Marii Uniri, după prezența la Iași, expoziția va fi etalată la Chișinău, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și București.

Vernisajul va avea loc joi, 18 ianuarie 2018, ora 17.30, la Muzeul de Artă. Evenimentul va fi prezentat de Elena Dana Prioteasa, istoric de artă, și Costion Nicolescu, eseist. Publicul va putea purta discuții individuale cu artiștii participanți care au confirmat prezența: Constantin Flondor, Zamfira Bîrzu, Ion Grigorescu, Dan Mohanu, Silviu Oravitzan, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Mihai Arici și Vasile Lefter.

Acest moment al deschiderii expoziției va continua la ora 18.00, în Sala „Henri Coandă”, cu discuții legate de tema Crucii în cadrul unei mese rotunde la care sunt invitați teologi, artiști și publicul interesat.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here