Fabrica de COVID a Primariei! Adapostiti claie peste gramada in bazinul Baii Comunale, un obiectiv cu dedicatie imobiliara

0
74

In urma cu doi ani, primarul Mihai Chirica a luat decizia de a suspenda un drept elementar al populatiei sarace din Iasi, acela la igiena.  Cu un pachet complex de servicii- dusuri sociale, cursuri de inot, servicii de masaj, Baia Comunala reprezenta un obiectiv unic in Iasi. Un timp i s-a pus lacat si poate sub aceeasi tacere suspecta ar fi stat si azi, daca nu venea pandemia.

Chiar dacă temperaturile nu sunt foarte coborâte ne-am pregătit să sprijinim persoanele fără adăpost identificate in Iași. O parte vor fi trimise in CA Rosetti iar o parte la Baia Publică din strada Sfântul Andrei unde putem întreține până la 100 persoane”,a anuntat Chirica.

În cazul Băii Comunale, primarul Mihai Chirica a susţinut că sunt pierderi anuale de 200.000 euro, asa ca a dispus inchiderea acestu obiectiv util pentru o populatie majoritara cu venturi modeste.

Baia publică nu este asistenţă socială. Nu pot să plătesc 1,7 milioane lei pe an pentru nişte servicii încasate la jumătate. Nu acesta este rolul administraţiei locale, noi nu facem servicii publice de masaj, de înot sau de duş (…) Anual sunt pierderi de 200.000 euro pentru câţiva care ajungeau acolo şi se bălăceau“, isi motiva decizia edilul la acea vreme.

Ulterior, acesta a anuntat ca viitoarea functiune a baii publice va fi de sectie exterioara a Spitalului de Recuperare, pe specialitatea kinetoterapie, in fond tot un tip de masaj, dar mai sanitar. Spusele primarului nu s-au adeverit, iar acum Baia Comunala, de un an incoace, a fost transformat in centru de carantinare pentru persoanele cu COVID si adapost pentru oamenii strazii. Scopul isi are utilitatea lui, dar conditiile de cazare sunt improprii pentru atingerea acestuia in conditii de siguranta sanitara. Cateva zeci de paturi suprapuse amplasate pe fundul fostului bazin central de inot, fara nicio “distantare sociala” reprezinta un mod mult mai direct de infectare, decat pericolul pe care l-ar fi presupus strada pentru cei adapostiti acolo.

Decat un client social, mai bine unul imobiliar

Baia Comunală a fost construită de către Primăria Iaşi pe amplasamentul  edificiului  medieval  existent, care  fusese realizat în timpul  domnitorului Vasile Lupu.

Zeci de ani a indeplinit un scop social pentru locuitorii mahalalelor Iasului, indeosebi pentru cei care nu beneficiau de apa calda, fiind un paradis al igienei mai ales in vremea regimului communist. Peste dusurile socialela 2 lei, o alta categorie de clienţi o constituia cei care veneau pentru saună şi masaj, servicii greu de găsit în oraş şi la tarife convenabile (15 lei pentru 30 de minute de saună), da si cursurile de înot pentru copii. Paradoxul face ca Baia Comunala a fost inchisa de Chirica, la putin timp dupa o investitie consistenta in modernizarea si renovarea obiectivului.

Surse din cadrul Primariei sustin ca acest obiectiv este pregatit de cativa ani pentru a fi concesionat. La un moment dat se vehicula chiar si clientul caruia I se pregatea pe tava cladirea si terenul Baii Comunale, un fost consilier local al PSD. Nu ar fi de mirare ca peste noapte sa vedem trecut acest obiectiv nu in concesiunea, ci in proprietatea unui speculant imobiliar din fieful edilului, mai ales ca acesta a demonstrat de-a lungul mandatului de primar ca totul este posibil pentru cei apropiati, chiar cu incalcarea legii. La o  aruncatura de bat de Baia Comunala, de exemplu, fostei consiliere PMP, Violeta Gaburici, i s-a aprobat un PUZ pentru construirea unui hotel, in ciuda lipsei avizului unic de la Cultura, document obligatoriu  in conditiile in care terenul pe care vrea sa construiasca se afla in zona istorica protejata a municipiul Iasi.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here