Fabrica de scurt metraje la Ateneul din Iasi

0
58

Evenimentele culturale de la Ateneu ale săptămânii ce urmează vor marca închiderea stagiunii 2016 – 2017 și începutul celei de-a doua stagiuni estivale la Ateneul din Iași:

Conferința „Drapelul sub care trăiesc românii astăzi” susținută de scriitorul Cristian Harnău, luni,26 iunie, ora 17.00 în Foaier, intrarea gratuită

Luni 26 Iunie 2017 ,  începând cu orele 17:00  în Foaierul Ateneului din Iaşi, cu prilejul Zilei Drapelului Naţional al României , va avea loc conferinţa publicӑ cu titlul  ,,Drapelul sub care trӑiesc românii astӑzi!”, care va fi susţinutӑ de scriitorul Cristian Harnӑu. Având deja numeroase acţiuni şi scrieri adresate poporului român, din care cea mai recentӑ acţiune a sa este organizarea unui turneu naţional, ,,Basarabia Tour ”, de resuscitare a interesului românilor pentru reunirea Basarabiei cu România, Cristian Harnӑu revine în faţa publicului ieşean cu aceastӑ Conferinţӑ, în care va prezenta „probleme, provocӑri şi cerinţe vitale care stau în faţa poporului român în prezent şi care vor trebui rezolvate de noi toţi acum, pentru a avea bucuria de a vedea Tricolorul fluturând pe acest pӑmânt! O invitaţie specialӑ de participare la acest eveniment pentru toţi copiii, elevii, tinerii şi studenţii din oraşul Iaşi, deoarece aceştia vor fi mâine moştenitorii României pe care dorim sӑ o construim astӑzi!”

Ateneul din Iași și scriitorul Cristian Harnău vă invită să sărbătoriți Ziua Drapelului Național al României luni, 29 iunie, la ora 17.00 în Foaierul Ateneului. Intrarea este gratuită.

Cartea Belvelor la Ateneu „Femei perfect de imperfecte”, joi, 29 iunie, ora 18.30 în Grădina de Vară a Ateneului, intrarea liberă

Într-o societate plină de tipare, opt femei diferite spun opt povești de viață autentice. Ce le unește? Pasiunea pentru scris și acceptarea imperfecțiunilor. Rezultatul? Cartea „Femei perfect de imperfecte”, un proiect editorial Belva.ro.

Pe 29 iunie, de la ora 18:30, cele opt scriitoare te așteaptă în grădina Ateneului din Iași, la o discuție liberă despre imperfecțiunile care vin la pachet în viața unei femei. Vorbim despre provocările de a fi mamă, de a trece peste moartea unui părinte, despre depresie, violență, divorț, carieră, dragoste, despre împliniri și despre viață așa cum este ea – pe cât de perfectă așa cum ne-o dorim, pe cât de imperfectă așa cum e de fapt.

Vei putea cumpăra Cartea Belvelor direct de la eveniment, joi, 29 iunie, ora 18.30, cu autograful autoarelor și cu un semn de carte personalizat! Nu vor lipsi fotografiile cu Belvele și surprizele în stilul specific Belva!

Intrarea este liberă!

Belvele: Alexandra Cristea, Andreea Ignat, Andreea Marinciu, Carmen Păun, Irina Butnaru, Nancy Samargiu, Raluca Luca, Smaranda Biliuți.

Proiecție de film „Fabrica de scurt metraje”, joi, 29 iunie, ora 18.00 în Sala Mică de spectacole, intrarea liberă

SHORT FILM FACTORY te invită la film. 8 scurtmetraje premiate în cadrul festivalului Short to the Point (STTP) vor rula în 30 de spații alternative din tot atâtea orașe din țară, în ultima săptămână din luna iunie. 150 de minute de film, povești spectaculoase venite din toate colțurile lumii, continuă o tradiție de peste 8 ani de proiecții speciale, oferind publicului șansa unică de a urmări filme scurte multi-premiate, cu intrare liberă, chiar la el în oraș. Printre surprizele din această lună se numără o producție autohtonă și un titlu proaspăt întors de la Cannes.

Din cele 25 de filme premiate în decembrie 2016 în cadrul festivalului, au fost selectate pentru proiecție 8 cele mai bune producții. Printre ele se regăsește scurt metrajul Limbo, în regia lui Konstantina Kotzamani, film care a participat la Semaine de la Critique în cadrul festivalului de la Cannes (2017). O altă surpriză inclusă în programul lunii iunie este producția Românească The Lake, regizat de Ana Dascălu, distinsă în cadrul festivalului cu Premiul pentru cel mai bun tânăr regizor. Din distribuție fac parte Beatrice Rubica, Ada Gales, Teodora Colt, Smaranda Sirca, Ada Dumitru, Adela Mihai, Carla Teaha, Dan Zorila și Cezar Grumazescu.

Luna Iunie a anului 2017 marchează un număr record de locații în care se va desfasura evenimentul SHORT FILM FACTORY. Cele 30 de orașe care vor găzdui proiecții sunt: Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Botoșani, București, Buzău, Câmpulung Moldovenesc, Câmpulung Muscel, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Hunedoara, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț, Sibiu, Sighetu Marmației, Suceava, Târgoviste, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara, Tulcea, Vama Veche.

SHORT FILM FACTORY este un eveniment lunar dedicat cinefililor și celor care savurează ocazional cinema-ul. Proiecțiile de scurtmetraj sunt organizate de Short to the Point (International Short Film Festival) – o reţea internatională de distribuţie, difuzare şi promovare a filmelor de scurtmetraj. În ultimii ani SHORT FILM FACTORY a reușit să creeze o punte de legătură intre filmmakeri, cinefili si spectatorii ocazionali.

Lansat în anul 2009 sub forma unei caravane cinematografice în 28 de orase din Romania, STTP a devenit un festival lunar la care se inscriu filme din toate colturile lumii. Festivalul Short to the Point ofera lunar 13 categorii de premii celor mai bune scurt metraje inscrise, urmand ca acestea sa fie proiectate in cadrul evenimentului national Short Film Factory by Short to the Point.

Ilustratiile posterului sunt realizate de Almatheya Andra – www.behance.net/Almatheya.

Programul Short Film Factory Iunie 2017

The Devil is in the details

BEST FILM @ Short to the Point December 2016 Awards

Director: Fabien Gorgeart

Country: France

Duration: 19:25

Sinopsis:

RO: 1859. Alexina, suplinitor într-o mănăstire unde a crescut, suferă de dureri insuportabile. După examinare, medicul constată că este o hermafrodită. Potrivit lui, de vreme ce partea masculina predomină, Alexina se dovedeste a fi bărbat. Ea nu are altă posibilitate decât să părăsească școala cât mai repede posibil, renunțând la cea mai apropiată prietenă, Henriette.

EN: 1859. Alexina, a trainee school teacher in the young girl’s covent where she grew up, suffers from unbearables pains. After examination, the doctor finds out she is a hermaphrodite. According to him, since masculine prevails over all, Alexina is a man. She has no other choice than leaving her school as quickly as possible, giving up, her closest friend, Henriette.

Éclair

BEST DIRECTOR @ Short to the Point December 2016 Awards

Director: Marko Gjokovik

Country: The former Yugoslav Republic of Macedonia

Duration: 30:00

Sinopsis:

RO: Ohrid, 4 mai 1980. Marko, fiul bucatarului din vila maresalului, primeste o sansa de a incerca mancarea care a fost gatita in fata ochilor sai toata viata.

EN: Ohrid, 4th of may 1980. Marko, son of the cook in the Marshal’s villa, get’s a chance to try the food that has been cooked in front of his eyes all his life.

Best before end…

BEST SCREENPLAY @ Short to the Point December 2016 Awards

Director: Nicolas Fogliarini

Country: France

Duration: 14:30

Sinopsis:

RO: François, de 65 de ani, trăiește singur în apartamentul său umil. Nu are cu cine să vorbească de când mama lui a murit. Numai un porumbel care aterizează din când în când pe fereastră pare să-l viziteze. Acest film se bazează pe evenimente reale.

EN: François, 65 years old, lives alone in his humble flat. He has no one to talk to since his mother died. Only a pigeon landing on his window from time to time, seems to visit him. This film is based on true events.

Limbo

BEST CINEMATOGRAPHY @ Short to the Point December 2016 Awards

Director: Konstantina Kotzamani

Country: Greece

Duration: 29:50

Sinopsis:

RO: Leopardul se va culca cu capra. Lupii vor trăi împreună cu mieii. Iar băiatul îi va conduce. 12 + 1 copii și carcasa unei balene esuate pe țărm …

EN: The leopard shall lie down with the goat. The wolves shall live with the lambs. And the young boy will lead them. 12+1 kids and the carcass of a whale washed ashore…

Therapy

BEST EDITING @ Short to the Point December 2016 Awards

Director: Nicolas Jullian Urenda

Country: Chile

Duration: 10:25

Sinopsis:

RO: Miguel, un tânăr de 31 de ani, tocmai a fost parasit de soția sa, dar nu știe cauza. Gloria, un terapeut alternativ, îl ajută să-și amintească ce sa întâmplat în zilele anterioare separării. În cele din urmă, Miguel poate înțelege motivul: el s-a culcat cu terapeutul. Tot acest conflict devine mai încurcat atunci când și-a dat seama ca sufera de un stadiu avansat de alzheimer.

EN: Miguel, a young men of 31 years old, has just been left by his wife, but he doesn’t know the cause. Gloria, an alternative therapist helps him to remember what happened the days prior to separation. Finally, Miguel can understand the reason, he has slept with the therapist. All this conflict becomes more tangled when he has figured out his advanced alzheimer.

Partner

BEST NARRATIVE SHORT FILM @ Short to the Point December 2016 Awards

Director: Giorgini Antoine

Country: France

Duration: 18:48

Sinopsis:

RO: Astăzi, Tony trebuie să participe la o audiție pentru o școala de teatru. Dar Steven, cel mai bun prieten și partener de lectură nu apare. După ce nu a reușit să găsească un alt voluntar, Tony renunță, determinat să nu mai vorbească din nou cu trădătorul.

EN: Today, Tony is supposed to audition for a drama school. But Steven, his best friend and reading partner, doesn’t show up. After having failed to find another volunteer, Tony gives up, determined to never speak to the traitor again.

The Lake

BEST YOUNG DIRECTOR @ Short to the Point December 2016 Awards

Director: Ana Dascalu

Country: Romania

Duration: 25:53

Sinopsis:

RO: ”Lacul” prezinta povestea unei tinere, Tania, care locuieste alaturi de tatal sau. Datorita lipsei de bani, aceasta este nevoita sa lucreze intr-un bordel. Dorinta ei, inca din copilarie, a fost sa devina balerina, un vis care o urmareste pe tot parcursul filmului.

EN: “The Lake” presents the story of a young women, Tania, who lives with her father. Due to the lack of money, she chooses to work in a brothel. Her dream, ever since she was a child, is to become a ballerina, a dream that follows her throughout the film.

Falling in Love

BEST ANIMATION SHORT FILM @ Short to the Point December 2016 Awards

Director: Giacomo Ghigo

Country: United Kingdom

Duration: 04:19

Sinopsis:

RO: “Falling in Love” este o comedie neagră care se rotește în jurul sinuciderii. Obosit de viata, “eroul nostru”, Salomone incearca fara niciun rezultat diferite moduri de a se sinucide, dar din fericire / din nefericire pentru el nu reuseste, pana cand se intalneste cu femeia din visele sale si se indragosteste de ea.

EN: ‘Falling in Love’ is a black comedy revolving around suicide. Tired of his life, our ‘hero’ Salomone endlessly tries to kill himself in various manners, but luckily/unluckily for him he keeps failing over and over, until he meets the woman of his dreams and falls in love with her. Intrarea liberă.

Spectacol pentru copii „Alice în Țara Minunilor”, regia Iulian Sandu, vineri, 30 iunie, ora 19.00 în Grădina de Vară, preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

În lumea fantastică a lui Carroll Lewis suntem purtați ca într-un carusel amețitor al jocurilor de cuvinte și rime întortocheate – și totuși Alice are ceva atât de simplu. Alice, cea din Țara Minunilor este copilul care îndrăznește. Ea îndrăznește să viseze, fără limite, fără frică, ea îndrăznește să își înfrunte fricile și să țină piept întrupărilor acestora, ea îndrăznește să fie liberă – liberă să plutească într-o lume care ne provoacă să o înțelegem și care până la urmă, nu e decât o simplă joacă de copil. Alături de ea suntem cu toții invitați să închidem ochii și să visăm, dar nu oricum, ci cu poftă și curajul copilului pur, un vis fără bariere…ca o joacă într-una dintre cele mai fascinante și provocatoare povești ale tuturor timpurilor“. Iulian Ioan Sandu, regizor

Distribuția: Alice – Cezara Fantu

Iepurele de alb – Alexandra Macovei

Ducesa – Alexandra Paftală

Pisica Cheshire – Codrin Dănilă

Palarierul nebun – Vlad Baba

Regina de inimă – Erica Moldovan

Regele – Dumitru Florescu

Omida – Andrei Ciobanu

Broasca Țestoasă – Ana Hegyi

Bursucul – Daniel Onoae

Iepurele de câmp – Ionut Gînju

Grifonul – Arun Cotic

Bucătăreasa – Alexandra Macovei

Spectacolul de Teatru pentru copii „Alice în Țara Minunilor”, în regia lui Iulian Ioan Sandu va avea loc vineri, 30 iunie 2017, ora 19.00 în Grădina de Vară a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.30 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Spectacol de teatru „În lumea lui Caragiale”, Școala de Arte Populare „Titel Popovici”, sâmbătă, 01 iulie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, intrarea liberă

Spectacol de teatru „Acuzat: femeia”, regia Viorel Vârlan, duminică, 02 iulie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”, preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere

Publicul iubitor de comedie este chemat duminică, 02 iulie 2017 de la ora 19.00 în această instanţă: Sala Mare de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iaşi, în calitate de jurat, în proces cu „Acuzat: femeia (Sincer… Te iubesc?!)”, regia Viorel Vârlan.

Partea citată are dreptul la un spectacol, parte a marelui spectacol în care femeia îşi înşeală bărbatul, ca răzbunare supremă. Umorul însoţeşte drama bărbatului înşelat în dragoste, transformând-o în comedia neputinţei sale.

Distribuţie:

Andrei CIOBANU

Erica MOLDOVAN

Viorel VARLAN

Ionel APETREI

Durata: 1 h 20 min

Recomandat celor peste 16 ani.

Preţul timbrului judiciar: 15 lei/10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here