Fara corturi pentru pelerini la Hramul Sf. Parascheva. Comert ca la usa cortului, cu mici si merdenele, in tot centrul Iasului

0
69

În perioada 9 – 15 octombrie va avea loc a XXVI-a ediție a Sărbătorilor Iașului. Pentru buna desfasurare a actiunilor cuprinse in aceasta editie a sarbatorilor, zona Splai Bahlui va fi folosita pentru parcarea autovehiculelor și autocarelor pelerinilor. Primul grup mai mare de turiști va veni luni, 9 octombrie, în jurul orei 16.00. Pentru protecția pelerinilor, Primaria va instala o folie mai groasă pentru culoarul dedicat, ce va fi montată pe o lungime de circa 700 de metri. Totodata vor fi reabilitate si spațiile de urgență, fiind vorba despre acele module de 12 metri lungime care vor fi dotate cu paturi de garnizoană, renuntandu-se astfel la corturile destinate pelerinilor.

În aceeași perioadă vor fi organizate și târgurile tradiționale. Sărbătoarea Vinului va fi la Hala Centrală, Târgul de Blănuri pe strada strada Costache Negri și Târgul Meșteșugarilor pe bulevardul Ştefan cel Mare și Sfânt și în Piața Unirii.

Am renunțat la organizarea de evenimente în Parcul Expoziției și ne-am concentrat mai mult pe zona centrală, fiind și mai ușor să le administrăm. Până acum au fost emise 103 avize, 48 pentru comercianții de haine, 32 pentru artizanat și 23 pentru alimentație publică”, a anuntat primarul.

1300 de politisti si jandarmi pe strazile Iasului

În perioada Sărbătorilor vor fi mobilizate forțe de ordine suplimentare. Astfel, pe străzi vor fi peste 200 de jandarmi, la care se adăugă și gruparea mobilă de la Bacău formată din încă 300 de jandarmi, 200 de polițiști locali și peste 600 de polițiști. De luni, 9 octombrie, pe străzi va fi și patrula calăre. Col. dr. Mircea Tulică, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi, a anunțat că pe perioada Sărbătorilor vor fi amenajate trei puncte de informare (în zonele Gară, Hala Centrală și Mitropolie). Inspectoratul pentru Situații de Urgență va avea echipe mobile pentru a interveni în caz de urgență. Acestora li se vor adăuga și voluntari, în special de la Asociatia Studenților Creștini Ortodocși Români și Asociația Tineretul Ortodox Român.

Carla’s Dreams, What’s Up si Cotabita, in concert la Palat

Măsuri speciale de ordine vor fi luate și la concertul de duminică, 15 octombrie. La evenimentul la care vor concerta Carla’s Dreams, What’s Up, Alina Eremia, Keo, Gabriel Cotabiță, Alexandra Ungureanu și mai mulți artiști ieșeni, sunt așteptați peste 20.000 de spectatori. Scena va fi montată între linia de tramvai și strada Anastasie Panu, iar concertul va fi urmat de un foc de artificii.

Primăria va organiza și două concerte în cartiere: pe 12 octombrie în cartierul Alexandru cel Bun și pe 13 octombrie în cartierul Nicolina, susținute de Alexandru Brădățan, Olimpia Nistor, Ștefan Pintilie, Laura Lavric, Ștefan Deaconița, Maria Costioaia, Vasilica Tătaru, Claudia Martinică, Beatrice Duca, Nina Cuciuc, șase perechi de dansatori și Fanfara Militară.

Procesiuni religioase

Marți, 10 octombrie, la ora 6.00, va avea loc scoaterea moaștelor Sfintei Cuvioasei Parascheva. Joi, 12 octombrie, de la ora 19.00, va fi organizat pelerinajul „Calea Sfinților”, pe traseul Mitropolie – bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – strada I. C. Brătianu – strada Cuza Vodă – strada Armeană – strada Costache Negri – Biserica Sfinții Trei Ierarhi – bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Mitropolie.

Mitropolia va asigura ceai pentru pelerini. În plus, mai mulți agenți economici au anunțat că vor să ofere produse alimentare.
„În fiecare an, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, sunt aduse și sfintele moaște ale altor sfinți. Anul acesta vom avea la Iași moaștele Sfintei Mari Mucenițe Tecla. Ne așteptăm la un aflux de pelerini pe 13 octombrie și, desigur, pe 14 octombrie. Și duminică, 15 octombrie, ne așteptăm să fie mulți credincioși la sfințirea picturii Bisericii «Sfântul Nectarie»”, a declarat părintele ic. stvr. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor din cadrul MMB.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here