Fauna politica care va reprezenta Iasul in Parlament in urmatorii 4 ani. Lista politrucilor trimisi acasa dupa numararea voturilor

0
62

PSD a câștigat alegerile din Iași la Camera Deputaților cu 25 la sută (52.739 voturi). PNL a obtinut 23,7 la sută (49.924 voturi), iar alianța USR-PLUS a obținut 19,4 procente (40.968 voturi). Surpriza vine din partea radicalistilor de la AUR, alianta care a obtinut 11,9 la sută (25.137 voturi) la Camera Deputaților.

La Senatul României, PSD Iași a obtinut 25,3 la sută din voturi (53.345), iar PNL 24,1 la sută (50.687 voturi). De asemenea, USR-PLUS a obținut 19,9 la sută (41.832 voturi) din opțiunile pentru Senat, iar AUR 12,3 procente(26.054 voturi), aceasta ultima fomatiune politica timitand-o in Senat pe bucuresteanca Diana Sosoanca, ca senator de Iasi.

În urma acestor procente, PSD a obținut 4 mandate de deputat și 2 de senator, PNL a adunat 3 mandate de deputat și 1 de senator, USR tot 3 cu 1, iar AUR 2 de deputat și 1 senator.

Astfel, in urma alegerilor parlamentare 2020, PSD Iași a prins 6 mandate în Parlamentul României. Dintre acestea, 4 sunt de deputat și 2 de senator. Filiala ieșeană a social-democraților va fi reprezentată în viitorul mandat legislativ de deputații Vasile Toma, Vasile Cîtea, Marius Ostaficiuc, Silviu Macovei, iar la Senatul României au intrat Maricel Popa, actualul președinte al organizației județene, și Bogdan Cojocaru. Afaceristul Boca ramane cu buzele umflate, in afara Casei Poporului.

In urma procentului rusinos obtinut de PNL, Alexe va trebui sa se multumeasca doar cu 4 parlamentari – Alexandru Muraru, Sorin Năcuţă şi Alexandru Kocsis la Camera Deputatilor si bucuresteanca prin adoptie, Iulia Scântei, la Senat. Raman in afara jocului, ca baieti de mingi, candidatii Liviu Bulgaru, Lucian Rusu şi Marius Minea (Camera Deputatilor) Liviu Brătescu şi Andrei Cazacu (Senat).

La Pro Romania, dupa un fisco previzibil, in urma caruia Victor Ponta s-a pensionat politic, candiatul Sorin Iacoban isi va vedea in continuare  treburile, departe de Casa Poporului, care ar fi insemnat apogeul sau politic.

Liderul PMP Iasi, Petru Movila, va prinde un nou mandat de deputat, in ciuda scorului rusinos obtinut de partid.

Alianţei USR-PLUS îi vor fi atribuite în prima etapă două mandate de deputat (Cosette Chichirău şi Monica Berescu) şi unul de senator (Marius Bodea), în timp ce AUR are garantat un mandat de deputat (Marius Albişteanu). Celelalte partide sau candidati independenti nici nu conteaza a fi nominalizati, procentele obtinute fiind prea minuscule.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here