Feriti-va de acest sacal din Republica Moldova! Conturi blocate si case executate pentru nimic, de catre executorul Zabolotnai

0
64

La prima vedere pare un individ de lume, geluit, manierat si cu alura de afacerist de cariera. In realitate este unul dintre cei mai lipsiti de scrupule executori judecatoresti din Iasi. Il cheama Zabolotnai Vladimir, provine de peste Prut si mananca si de pe mort si de pe viu. Orice creanta din care poate executa o casa sau inchide un cont pana la recuperarea integrala a sumei ii aduce furnicaturi in degete si sclipiri diavolesti in privire. Incalca legea in mod constant si se pare ca nu-l atinge niciun blestem din partea celor lasati pe drumuri. Potrivit presei care i-a luat urma acestui individ, mare parte din averea pe care o detine si-a construit-o din suferinta oamenilor si chiar a persoanelor cu handicap pe care nu a ezitat sa le lase fara acoperis deasupra capului.
Un caz elocvent, care spune multe despre cum eludeaza legea acest individ, s-a petrecut in cursul acestei luni si o are ca victima pe o respectabila sefa a unei institutii din Iasi. Pentru o creanta de 2000 de lei, cumparata de cei de la EOS, Zabolotnai a trecut la instituirea unei propriri de 2500 de lei. Nu a fost de ajuns faptul ca poprirea s-a operat prin intermediul firmei debitoarei, ci acest raket a mers mai departe si a reusit, prin intermediul bancilor, sa blocheze toate conturile creditoarei, inclusiv cele in care sunt virate alocatiile copiilor, infaptuind astfel un prim abuz. Potrivit legii, procentul maxim ce poate fi poprit dintr-un salariu in cazul instituirii unei masuri executorii pentru recuperarea unei datorii reprezinta 1/3 din venitul lunar net. Ori, in acest caz, masura blocarii conturilor in vederea recuperarii integrale a creantei este un abuz grosolan.
Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv. Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum. Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii” se specifica in lege.
Mai mult, acest individ percepe un comision de executare de 25% in conditiile in care, pentru creante in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, care se urmaresc a fi recuperate prin masura poprii, onorariul maxim este de 10% din suma reprezentand valoarea creantei care face obiectul executarii silite.
Pe numele acestui individ au fost facute mai multe plangeri, inclusiv de natura penala.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 1