Filiera deseurilor, mina de aur pentru campaniile murdare. Firma de casa aspira un nou contract cu sponsorul PSD la Iasi

0
58

Recent, societatea de salubritate a Iasului, controlata de PSD, formatiune care, in disperarea momentului electoral din 11 decembrie si-a bagat un om in structura de conducere, si nu pe oricine, ci chiar pe secretarul PSD, Vasile Catea, a atribuit un contract de jumatate de milion de lei unei firme de casa. Astfel, contra sumei de 473.000 lei, SC Gradinariu Import Export SRL Bucuresti va furniza catre Salubris mai multe aspiratoare urbane electrice/vehicule de aspirat strazile. Respectiva firma este aceeasi care in urma cu trei ani castiga la Iasi cel mai ravnit contract pe fonduri europene al momentului, respectiv groapa de gunoi a Iasului, numita pompos “Sistemul de Management Integrat al Deseurilor” proiect cu o valoare de 70 de milioane de euro. Firma Gradinariu Import Export este cunoscuta ca o capusa a fondurilor publice, penduland in jurul capilor politici din Iasi, prin intermediul carora a penetrat administratiile locale, ajungand sa se infrupte din banul public. In ce priveşte Salubrisul, favorizarea firmei din Bucuresti de catre angajati ai societatii de salubrizare a Iasului este deja cunoscuta. Prima “filiatie” de acest gen a fost data in vileag pe vremea cand Relu Fenechiu taia si spanzura la Iasi. Finul acestuia, Valerian Salavastru, care a fost pentru multa vreme directorul zonal al Rosal Grup, firma omului de afaceri Silviu Prigoana, a primit in anul 2003 functia de sef la compartimentul de aprovizionare al Salubris. Din acel moment, licitatiile castigate de firma paravan Gradinariu Import Export SRL au fost de neoprit. Potrivit presei de la acea vreme, prima manevra a fost facuta printr-o licitatie castigata de Gradinariu SRL pentru o autogunoiera in valoare de 85 mii lei pe care firma nu o avea pe stoc, insa a cumparat-o trei zile mai tarziu de la Rosal Grup pentru suma de 25 mii lei. Mai mult, cata vreme Radu Prisacaru a fost prefect al Iasului, societatea lui Gradinariu a jucat rolul de firma paravan pentru Rosal intr-o licitatie prin care Salubris cumpara atunci mai multe autogunoiere.
Filiera liberala si gunoi social democrat
Intr-un top al firmelor care au derulat cele mai multe contracte cu autoritatile locale din Romania, Gradinariu Import Export ocupa un loc in fata. Sume mai mici, dar semnificative raportat la bugetele reduse de investiţii ale autorităţilor locale, au fost adjudecate de Grădinariu Import Export SRL – o companie specializată in distribuţia de piese de schimb şi in importul de maşini. Aflată in proprietatea Mariei Grădinariu şi a lui Radu Grădinariu, un inginer care a intrat in afaceri in anii ’90 cu ideea de a aduce Trabanturi şi Dacii din Germania, mai ales pentru piese de schimb, firma Grădinariu Import Export SRL se află in prezent pe in primii 90 de clienţi ai statului, rezultaţi din contractele locale, cu afaceri de 2,556,090 de euro incheiate numai in 2014 cu primăriile şi Consiliile Judeţene.
In 2012, alegerea companiei ca furnizor de maşini de gunoi în judeţul Iaşi, în acelaşi program de management al deşeurilor, a stârnit controverse politice. Primarul din Iaşi, Gheorghe Nechita, lider PSD, reclama la acea vreme că firma ar avea legături politice cu liderul liberalilor ieşeni, Relu Fenechiu, în prezent arestat în dosarul “Transformatorul”.
Coruptie in curtea CJ Iasi si mita mascata in contracte
In noiembrie 2015, firma Gradinariu Import Export este prinsa intr-un imens dosar de coruptie la Iasi, vizata de procurorii DNA fiind relatia dintre Consiliul Judetean Iasi si aceasta firma. La acea data, procurorii DNA au ridicat contracte cu valoare totală de peste 55 de milioane de lei în care aparea firma Grădinariu Import Export din 2014 şi 2015, fiind vizată şi o parte din contractul de management al deşeurilor. Anchetatorii au trecut şi pe la sediul Tele M, şi la locuinţa patronului postului TV, facand verificari sub suspiciunea existentei unor contracte de cate 15.000 de euro pe luna intre Gradinariu Import Export si patronul postului, Aurel Dobasu.
In ce priveste verificarile la Consiliul Judetean Iasi, procurorii au fost interesaţi de documente referitoare la achiziţiile făcute pentru dotarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de cele făcute în cadrul proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), cat si de documente referitoare la Parcul Agroindustrial Transagropolis de la Leţcani.
Din întregul proiect de 69,3 milioane euro al SMID, procurorii au cerut doar documente referitoare la achiziţionarea de utilaje şi echipamente de colectare a deşeurilor, respectiv recipienţi de colectare a deşeurilor, în valoare totală de 42,6 milioane lei, în ambele contracte fiind implicată SC Grădinariu Impex. Alte dosare solicitate de procurori ar fi vizat cumpărarea a 24 de autofreze, 6 şenilate, autoscări şi alte utilaje cumpărate de Euro NEST tot de la Grădinariu Impex, după 2012. Surse din cadrul EuroNEST au precizat că li s-au oferit procurorilor şi documente referitoare la achiziţii mai vechi, aceştia însă refuzând să le analizeze. În cadrul SMID, Grădinariu Impex a obţinut două contracte. Primul a vizat livrarea a cinci camioane de 37 tone, patru camioane de 24 tone, două remorci pentru containere, un tocător de crengi, o maşină de întors brazde, un ciur rotativ, două bene basculabile, şase încărcătoare frontale de 2,5 mc, trei încărcătoare frontale de un mc, trei motostivuitoare şi o cisternă pentru transportul concentratului de deşeuri. Singura firmă participantă la licitaţie a fost Grădinariu Impex SRL, a cărei ofertă a fost cu 76,71 lei mai mică decât valoarea estimată a contractului, de 14,08 milioane lei. In cursul anului trecut, Grădinariu Impex şi-a mai adjudecat 7 contracte, cu primării din judeţ şi cu SC Salubris SA. Pentru Salubris, Grădinariu Impex a livrat în acest an containere de 345.000 lei şi o autocisternă de 388.700 lei, la ambele proceduri de adjudecare firma participând singură.
Gunoi electoral pentru PSD. De unde provin banii murdari folositi in campaniile electorale
Pe aceeasi filiera a gunoiului, ca mina de aur pentru unii speculanti si oportunisti ai momentului, fie ei oameni de afaceri sau politicieni, revenim la Salubris, aceasta societate care a fost dintotdeauna, vaca buna de muls a PSD-ului, de la exorbitantele sume bagate la capitolul “protocol”la finantarea echipei de fotbal din Copou si pana la sustinerea campaniilor electorale ale PSD, nu a fost decat un pas. O mai mare caracatita politica tesuta in jurul acestei societati ca in ultimii doi ani, nu s-a mai intalnit. Jurnalistii ieseni au incercat sa afle in aceasta perioada cum se explica lipsa de reactie a conducerii acestei societati, fata de pierderile uriase inregistrate pe segmentul de reciclare a deseurilor provenite din containerele Salubris. Desi exista cadrul legal impotriva furturilor din containere, Salubris nu a facut niciun demers catre Politia Locala. Nicio adresa oficiala ori stenograma a unor discutii neoficiale, nu stau marturie a vreunei intentii a Salubris de a-si apara veniturile. Asa se face ca Salubris a reusit in cursul anului trecut sa recicleze doar cateva zeci de tone de deseuri, in timp de firme private de profil au reusit sa colecteze, din containerele Salubris, cateva sute de tone de deseuri.
Cand Ioan Apostol, directorul Salubris, a inceput sa se indoiasca de “utilitatea publica” a unor fonduri care nu se constituiau venituri la societate, ci erau deturnate catre interese de grup, desi crescut in spiritul grupului de interese al PSD, a clacat, mai ales ca presiunile mediatice au ajuns si la urechile responsabililor din anumite organisme al caror cuvant ar fi pus capac unor activitati si ar fi deturnat atentia catre unele organe de control care l-ar fi adus intr-un registru penal. Atunci a fost bagat in ring, Vasile Catea, politicianul instinctual cu reflexe de supravietuire politica in loc de verb. Secretar al PSD Iasi, Catea a simtit potentialul electoral al unei astfel de afaceri. Pur si simplu, prin inchiderea ochilor si incurajarea tacita a unei practici incadrate in Codul Penal si in Hotararile de Consiliu Local, intiate si ignorate tocmai de cei din PSD, societatea de salubrizare a Iasului s-a facut partasa la producerea de bani negri pentru diferite scopururi subterane. Ei bine, in acest an, PSD Iasi vrea sa trimita in Parlament, cel putin 2 senatori si 5 deputati.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

56 − 48 =