Firma spionului Stratan ofera servicii de proiectare la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iasi

1
84

Firma Relians Corp SRL Iasi, a controversatului om de afaceri, Dan Stratan, ieseanul implicat şi într-un proces de înaltă trădare şi spionaj, a fost aleasa de conducerea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Sf.Maria” Iasi pentru a derula in acest an un contract in valoare de 118.700 lei pentru servicii suplimentare de proiectare la obiectivul „Reabilitare si modernizare – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sf.Maria” Iasi” – fazele DALI, PTH, CS, DDE. Practic, firma lui Dan Sratan va oferi servicii de arhitectura; servicii de inginerie si servicii integrate de inginerie; servicii de amenajare urbana si servicii de arhitectura peisagistica; servicii conexe de consultanta stiintifica si tehnica; servicii de testare si analiza tehnica.
Dan Stratan, fiul dr. Stratan de la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iaşi a intrat în mediul afacerilor imediat după 1990, când a încercat să facă afaceri şi a deschis împreună cu mama sa un en-gros pe strada Uzinei din Iaşi. Folosind renumele familiei sale şi profitând de faptul că era un tip prezentabil, vorbea fluent franceza, Stratan a făcut mai multe importuri de mărfuri. În 1992 renunţă la aceste afaceri şi pleacă din ţară. Îşi face reapariţia în 1996 şi este reperat ca un om de încredere al lui Sorin Ovidiu Vântu şi asociat al acestuia în mai multe afaceri. A lucrat pentru Sorin Ovidiu Vântu aproape 3 ani, urcând treaptă cu treaptă ierarhia din grupul Gelsor. În octombrie 1998 a devenit membru în Consiliul de Administraţie la Grupul Gelsor SA, iar în noiembrie 1999, a fost impus în conducerea societăţii Gelsor SRL. Declanşarea scandalului FNI la data de 24 mai 2000 i-a adus lui Dan Stratan şansa de a ocupa funcţia de preşedinte – director general al Gelsor. Coincidenţă sau nu, imediat după amplificarea scandalului FNI a fost trimis în SUA la celebra bancă de investiţii Merril Lynch. Întors după un an, Dan Stratan a devenit imediat mâna dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vântu şi a început să facă şi el afaceri de anvergură. S-a implicat direct în achiziţionarea PETROMSERVICE dar şi în alte afaceri din domeniul energiei. Pe piaţă a fost perceput drept „consultant de excepţie în domeniul energetic şi petrolier”, calitate în care a fost ales de statul român drept reprezentant la privatizarea Complexului Energetic Rovinari şi a celui de la Craiova. Compania Relians Corp are ca obiect de activitate acordarea de consultanţă în privinţa atragerii fondurilor europene Phare şi Sapard, având în portofoliu peste 175 de proiecte şi peste 450 de milioane de euro atraşi prin aceste fonduri. Dan Stratan a fost suspectat de procurorii Parchetului Inaltei Curţi de Casaţie şi Justitie (PICCJ) pentru implicare în scandalul privatizărilor trucate cu susţinerea foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Codruţ Sereş. De altfel, firma Romcapital Invest SA, deţinută şi controlată de Dan Stratan, se numără printre companiile care s-au oferit, bineînţeles, contra unui comision, să ofere statului roman consultanţă la privatizarea Complexului Energetic Rovinari şi a celui de la Craiova.

1 COMMENT

  1. Este extreme de usor sa critici sau sa vorbesti de rau pe cineva.Aflati ca acest domn Dan Stratan pe care l-am cunoscut in 1999 este un om deosebit,extrem de intelligent,cultivat si bine-crescut si invidiat de multi….Sa-I dea Dumnezeu sanatate si viata lunga si fericita !
    ing. constructor Sorin C.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here