FOTO. Bomba cu ceas in subsolul blocului Cina din centrul Iasului. ISU Iasi a pus in pericol, “pe procedura”, vietile a mii de ieseni

0
63

Un caz infiorator prin ignoranta celor care sunt platiti sa intervina in cazul unor situatii de urgenta, a fost inregistrat recent de reporterii AgoraPress. Timp de cateva luni de zile, locatarii imensului bloc Cina din centrul Iasului s-au aflat intr-o reala situatie de risc. Echipele de muncitori arvuniti sa execute lucrarile de refunctionalizare a spatiului fostului Restaurant Cina, acolo unde urmeaza sa fie deschis Mega Image, au gasit in subsol un recipient imens, de vreo 3 tone, incarcat cu combustibil, ramas acolo inca din perioada in care spatiul era incalzit cu ajutorul unei centrale pe pacura. Ignorand orice pericol, acestia au deschis “butoiul cu pulbere” si au omis sa il mai asigure, pe de o parte pentru ca ii fusese afectata etansietatea, si apoi…un rezervor de cateva tone cu combustibil, ramas la nimanui, este precum un butoi cu miere. Numai ca in jurul recipientului –bomba nu se mai putea lucra cu foc deschis, orice punct de sudura putand fi sursa unei explozii nimicitoare. Intre timp, vaporii de combustibil si-au facut loc prin gurile de aerisire situate in spatele blocului Cina. O simpla tigara aruncata in aceste guri protejate cu grilaje, ar fi fost o alta sursa pentru o catastrofa.

Gurile de aerisire din spatele blocului Cina, pe unde se scurgeau vaporii de combustibili 

Sesizati de locatarii din blocul Cina, reporterii AgoraPress au contactat institutia abilitata, respectiv Inspectoratul pentru Situatii de Urgente din Iasi. De aici incepe un carusel greu de catalogat. Purtatorul de cuvant isi cere scuze ca trebuie sa faca apel la procedura si solicita reporterilor AgoraPress sa completeze o petitie pe una din sectiunile site-ului institutiei, o sectiune pe care reporterii nostrii o gasesc blocata, asa ca semnalam problema printr-un mail. Dupa 5 zile de asteptare a unui raspuns, ii contactam din nou pe reprezentantii ISU, care ne comunica faptul ca inspectorii “de la Verificare” nu au luat inca act de situatia relatata, deoarece sunt …prinsi cu inceperea scolii.

Dupa 3 zile de la epuizarea tuturor festivitatilor de deschidere a anului scolar, primim un telefon de la o persoana care nu se recomanda, discutia purtata fiind din ciclul noapte mintii.

Ati facu o sesizare la ISU, la noi, la Pompieri. O sa trebuiasca sa ne intalnim sa dati o declaratie, cum ca sunteti autorul petitiei, conform procedurii noastre, si as vrea sa vedem cand putem stabili o intalnire (n.r aceasta conversatie/somatie venea la aproximativ 2 SAPTAMANI de la trimiterea sesizarii catre ISU Iasi, iar “omul  de la Verificari” trebuia sa indeplineasca niste proeduri specifice verificarii unui stingator, nu a unei situatii de risc)”.

Nu avem timp de indeplinit niste proceduri pe care le consideram stupide si o piedica in calea unei interventii prompte. Sunt 2 saptamani de cand v-am facut sesizarea si d-voastra, in loc sa fi intervenit macar cu o verificare minora, mergeti pe indeplinirea unui act birocratic care vi se parte mai important decat localizarea unui pericol si luarea unor masuri

Eu va inteleg ce spuneti, dar daca eu nu stiu ca suntei d-voastra, dar telefonic, verbal, eu nu stiu cu cine stau de vorba (n.r. in sesizare erau cuprinse toate datele autorului acelei sesizari)”

Chiar daca procedura ar fi una de bun simt, indeplinirea ei este tardiva. La 2 saptamani de la sesizare, cred ca nu mai exista niciun butoi cu combustibil sub acel bloc…”

Pai ce butoi, care butoi?! Eu am citit ceva…Am luat numarul d-voastra ca sa va pot suna. Dati o declaratie ca sunteti autorul sesizarii, noi ne uitam pe buletinul d-voastra, ne confirmati ca aia e petitia d-voastra…Trebuie sa ne convingem sa nu fie vreo anonima (n.r. angajatul ISU nici nu citise sesizarea la momentul acestei convorbiri, altfel ar fi luat act de toate datele de identificare ale autorului acestei petitii) Ok, am inteles. Deci nu vreti sa dati declaratie, nu? ”, a spus  angajatul ISU si a inchis telefonul.

Procedura facuta de un contopist , si urmata cu ochii inchisi de cei care ar trebui sa intervina, precum si  atitudinea militieneasca a unor angajati ai ISU Iasi, descalifica aceasta institutie al carei rol este acela de a interveni in cazul…SITUATIILOR DE URGENTA.

Dupa 4 zie de la aceasta conversatie am aflat, de la administratia blocului, ca noul chirias al spatiului a adus un echipament special cu ajutorul caruia a golit si taiat recipientul cu combustibil, eliminand pericolul din subsolul blocului. In tot acest timp, pompierii nu au efectuat nicio verificare. Conform procedurii.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 1