FOTO. Cod Roșu de incompetență la Spitalul de Boli Infecțioase! Sub directorul PNL al spitalului, pacienții sunt umiliți și li se refuză dreptul la tratament

0
139

Afară bat în clopotul cu mercur 40 de grade Celsius, iar în veceul în care este însăilată camera de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași este saună. Bătrâni supraponderali, cu boli specifice dar și cardiaci, se îngrămădesc pe singurele 4 scaune din anticamera acestei porți de intrare în cel mai ocolit spital din Iași, într-un spațiu impropriu pentru un grup sanitar, darmite pentru o cameră de gardă.

La Infecțioase, tocmai acolo unde spațiul ar trebui sa fie unul generos, pentru a nu se transmite bolile de la un pacient la altul, sala de așteptare pentru accesul în biroul de consultații este un biet hol de 1×2 metri, fără ventilație, în care nu numai că transmiterea unor boli este foarte facilă, dar poți face infarct atât din cauza temperaturilor, cât și a prostiei și mizeriei umane care sunt răspândite în acest spital mai ceva ca bacteriile.

Oamenii intră la consultații și sunt ținuți în interogatorii de câte 20-30 de minute. Se intră câte unul, chiar dacă de gardă sunt doi medici – Theodor Dănuț și Turtă Elena Voicilă. Din când în când mai iese o asistentă plictisită și întreabă într-o doară ce te doare. Pur și simplu de complezență, căci în cap nu-i intră nimic din ce spun bolnavii. După 2 ore de așteptare în acvariul numit cameră de gardă un pacient mușcat de o căpușă ajunge, în sfârșit, în fața doctoriței Turtă.

A, ați avut  căpușa acum o săptămână și vreți un test pentru boala Lyme? Chiar dacă aveți  trimitere, nu vă putem face pentru că nu este relevant rezultatul, pentru că perioada de incubare este de 21 de zile”, spune de sus experta Turtă.

De ce refuzați să-mi faceți acel test dacă tot am fost trimis să-l fac și de ce m-ați ținut 2 ore la ușă dacă nu vreți să îmi faceți acel test?”, arunca pacientul o  întrebare retorică în aerul irespirabil, la care, bineînțeles, nu primește niciun răspuns.

Infecțioasele, un dispensar sătesc cu risc ridicat de contaminare cu boli transmisibile

Încercăm să-l contactăm pe doctorul Florin Roșu, managerul imposturii medicale de la Infecțioase, dar este ocupat. Îi transmitem un mesaj, pe care îl citește dar la care refuză să ofere un răspuns.

Nu se putea o alegere mai proastă pentru acest spital cu probleme, decât un inadaptat cu inabilitati majore de comunicare  care se ascunde în spatele secretarei atunci cand trebuie sa ofere informatii pe subiecte sensibile. În pandemie, pentru a se pune bine cu o parte a presei, a scăpat câteva adevăruri, la modul amical, iar a doua zi le-a retractat și a blocat numerele de telefon ale ziariștilor. Un doctor neasumat care nu ar trebui niciodată să ocupe o funcție de conducere și nici să i se pună în mâini soarta vreunui bolnav pentru că cel mai bun lucru pe care știe să-l facă este fuga de răspundere.

Din păcate, în loc să fie un model în ceea ce privește curățenia și să ofere un mediu aseptic, dată fiind specializarea sa pe boli lesne transmisibile, deseori grave, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași a rămas la același aspect insalubru, un complex de clădiri deprimante care emană mizerie și dezinteres. Nu e posibil ca, la nivelul anului 2024, un spital aflat în centrul Iașului să asigure așa-zise servicii de primire urgențe într-un spațiu de dimensiunea unui dispensar sătesc. Cu siguranță, spectrul bolilor infecțioase nu se rezumă doar la rabia transmisă de o mușcătură de câine, ci este mult mai vast. Prin urmare, un oraș în care conviețuiesc din ce în ce mai mulți cetățeni veniți din țări asiatice, cu bolile specifice, un oraș în care foarte mulți locuitori călătoresc în țări care prezintă risc crescut de contaminare cu tot soiul de maladii infecțioase, ar trebui să aibă o cu totul altă capacitate spitalicească care să asigure servicii de top într-un domeniu extrem de sensibil.

Deocamdată, tot ce poate oferi spitalul condus de Florin Roșu din punct de vedere al recepției oamenilor care vin acolo cu probleme medicale serioase este un hol construit din termopane, în care nu găsești măcar un dozator de apă pe vreme de caniculă.

Prosperitate pe spatele pacienților umiliți

Succesor la conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași al doctoriței Carmen Dorobăț, condamnată pentru luare de mită, medicul Florin Roșu a preluat frâiele acestei unități spitalicești în decembrie 2020, fiind numit în funcția de manger de către Costel Alexe, președintele liberal al Consiliului Județean. Din acel moment, directorul Florin Roșu a înflorit din punct de vedere material. Conform declarației sale de avere, dacă în 2020 contractase două credite minore de la Banca Transilvania în valoare totală de circa 38.000 de lei, anii 2021 și 2022 i-au deschis porțile bunăstării. În 2021, Roșu a dovedit băncii Unicredit că este suficient de solvabil să ia un împrumut de 53.660 de lei, pentru ca, în 2022, aceeași bancă să aibă deplină încredere în resursele financiare ale managerului, acordându-i un credit de 175.000 de lei. Desigur, creditele au fost pe măsura veniturilor lui Florin Roșu, acesta încasând în 2022 nu mai puțin de 274.523 de lei în calitate de director al spitalului (circa 23.000 de lei lunar), la care se adaugă și un mizilic de 58.115 lei ca șef de lucrări la UMF Iași. Nici soția sa, Angela Roșu, medic ce lucrează (cum altfel?) tot la Infecțioase, nu se poate plânge de lipsuri materiale, aceasta având un venit total de 196.913 lei în anul 2022.

Nelu PĂUNESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here