FOTO. Conacul cronicarului Grigore Ureche de la Ceplenita, in pericol de disparitie

0
78

În ședința Senatului de luni, 03.02.2020, senatorul USR Dan Lungu a adresat o interpelare Ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu, menită să îi semnaleze acestuia situația extrem de gravă în care se află monumentul de patrimoniu Ansamblul Cantacuzino-Pașcanu din comuna Ceplenița, județul Iași. Dan Lungu a constatat starea accentuată de degradare a conacului lui Grigore Ureche, așa cum mai este acesta cunoscut, și a curții boierești din împrejurimi, în urma unei vizite la fața locului și în urma atenționărilor numeroase ale localnicilor, care își doresc salvarea clădirilor.

Conacul și curtea figurează pe Lista monumentelor istorice ale județului Iași, având codul de înregistrare IS-II-m-B-04119. Ele datează din anul 1835, când Iordache III Cantacuzino-Pașcanu a construit un conac în locul fostei curți boierești a lui Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche. Conacul, impresionant prin grandoarea și frumusețea sa, a fost rapid înconjurat de case și în vecinătatea lui a fost construită chiar și o biserică de curte. Proprietarii conacului și curții boierești s-au mai schimbat de-a lungul vremii însă, odată cu instaurarea regimului comunist, acestea au intrat în proprietatea statului când, fiind neîngrijite, au început să se degradeze.

După 1984, situația deja problematică a monumentelor s-a agravat întrucât în conac a izbucnit un incendiu de proporții, care a distrus acoperișul și a făcut ansamblul de clădiri complet nefuncțional. Mai târziu, după căderea regimului, în locul unor renovări care ar fi salvat clădirile, ele au fost lăsate de izbeliște, ignorate de autorități și, astfel, multe materiale de construcții folosite la realizarea lor au fost furate de localnici ai comunei sau din împrejurimi.

Ce am găsit la Ceplenița m-a întristat teribil, întrucât numai privind ruinele îți poți imagina grandoarea și încărcătura istorică a acestui conac și a întregii curți. Nu îmi explic cum un monument de patrimoniu atât de important, deja clasat, parte din Lista monumentelor istorice, care ar fi trebuie să fie îngrijit de Minister și autoritățile subordonate, dispare treptat de sub ochii noștri – la propriu – căci oamenii, văzând că nimănui nu-i pasă de clădire, au început să fure piatră cu piatră și cărămidă cu cărămidă din ea. Aștept cu interes răspunsul domnului Ministru Gheorghiu și sper ca împreună, alături de localnici și de Primărie, să găsim urgent soluții pentru a mai salva cât se poate din monument”, a spus Dan Lungu, senator USR.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here