FOTO. Povestea IT-istului din Iasi care a ajuns în National Geographic. Fotografiile sale au făcut înconjurul lumii

0
83

Revista National Geographic a selectat, printre fotografiile publicate pe site, o imagine realizată de românul Nicu Spînu, un tânăr IT-ist ieșean pasionat de fotografie. Poza surprinde două tramvaie pe Cuza-Vodă, una dintre cele mai cunoscute străzi din Iași, într-o seară cu ninsoare abundentă.

Nu este prima experiență în competiții internaționale pe care a avut-o Nicu Spînu. Anul trecut, a câștigat la Sony Photography Awards locul I la categoria National Awards, la secțiunea Landscape and Nature, cu fotografia „The boot”. Fotografia din Iași care a ajuns în National Geographic

A fost o fotografie realizată într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, Bucovina, care a însemnat pentru mine cea mai bună confirmare a faptului că mă îndrept în direcția bună în fotografie. Tot atunci, cei de la National Geographic mi-au mai publicat un cadru, tot din Bucovina, pe Munții Rarău”, a spus Nicu Spînu pentru Libertatea.

 La 27 de ani, tânărul ieșean a absolvit în paralel Facultatea de Informatică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și pe cea de Teologie Ortodoxă, deschizându-și la finalul studiilor o companie specializată pe software development. Spune că în momentul de față este foarte greu să trăiești din fotografie, dar că și-ar dori să poată face asta. În timpul liber, este preot misionar la Așezământul de copii de la Rădăuți.

„Din păcate, nu trăiesc din fotografie. Și spun din păcate, pentru că mi-aș fi dorit să fotografiez zi de zi în loc să stau în fața unui monitor și în meetinguri. Cam la asta se rezumă activitatea în domeniul IT. Cumva fotografia este portița aceea ce duce spre grădină, prin care ieși să mai iei o gură de aer. Dacă am sta în permanență în fața calculatorului, am uita să ne bucurăm de toate lucrurile minunate. Se poate trăi din fotografie, dar cu muncă de ani, mulți ani! Foarte puțini sunt cei care se nasc fotografi deplini, cărora să le iasă «din prima» cum spunem noi, românii”, crede tânărul fotograf. Fotograful este „tipul care fură momente” Așa descrie fotografia selectată de National Geographic. O seară de februarie, în Iași, când se anunțaseră ninsori abundente. Când a văzut că zăpada se așternea din ce în ce mai frumos, a luat camera și a ieșit. „Am surprins în oraș niște cadre de stradă și câteva minunate. Iașiul este un oraș care are multe de oferit când vine vorba de fotografie. În acea seară nu urmăream neapărat un cadru anume, însă când am văzut strada îngustă cu tramvaiele străbătând agale prin ninsoare, l-am văzut instant. Acela a fost momentul de inspirație”, mai povestește acesta. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here