FOTO. Scene de razboi intr-o comuna din Iasi. Cauciucuri incendiate si altercatii violente intre cetele de mascati

0
122

O noua Ruginoasa sta sa se nasca in coasta Iasului. Scene e un barbarism gratuit s-au consumat in utima zi a anului in comuna Popricani. Barbaria confruntarilor violente dintre “valenii” si “delenii” din Ruginoasa, cete de mascati locali care nu puteau sa  intre in noul an fara celebra confruntare cu bate care anunta suprematia uneia sau alteia dintre tabere, si-a mutat scena la Popricani, la doar cativa kilometri de Iasi- “polul culturii din Moldova”. Tinerii locului, din trupele de mascati, care au dat viata anul acesta unor personaje mult prea moderne si kischoase  ca sa aiba vreo legatura cu traditia, au gandit probabil ca obiceiurile locului nu sunt destul de vizibile in exprimarea lor normala, si au incendiat mai multe cauciucuri pe care le-au purtat pe ulitele satului in carcasa unui frigider (foto Andrei Cucu). Neopriti e nimeni din acest sat fara caini, mascatii au insistat pe crearea unei adevarate scene de razboi in comuna, fumul gros raspandindu-se pe o raza de cativa kilometri. Pentru ca tabloul sa fie complet, nu au lipsit nici confruntarile violente intre cetele de mascati.

Microbul violentei, infasurat in mod nefericit sub mastile si costumele care duc catre traditii seculare, exista cu prisosinta in comunitatile rurale din Iasi. De la oprirea masinilor pe drumurile publice si somarea oamenilor sa dea bani pentru a fi lasati sa teaca si pana la astfel de manifestari huliganice ca la Popricani, acest microb se manifesta intr-un raport invers proportional cu cantitatea si calitatea exprimarii artistice a obiceiurilor si datinilor de Anul Nou.  

Nici nu e de mirare faptul ca astfel de scene se petrec in Popricani, comuna la carma careia se afla de mai multi ani un personaj toxic, respectiv Valeriu Parlog , cercetat de procurori in mai multe dosare penale, cel mai cunoscut fiind cel in care este instrumentata arendarea de catre Parlog a terenurilor comunei catre fiu si nevasta. De cand este primar, acest individ a adus comuna intr-o grava stare de subdezvoltare, cu drumuri desfundate si comunitati care supravietuiesc doar din ajutoare sociale.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here