FOTO. Strazi si trotuare decapate si abandonate la Iasi. Milioane de euro bagate in conturile firmelor de constructii pentru o groteasca intoarcere la ulitele de secol XIX

0
59

Locuitorii de pe strazile Roscani si Hotin, artere dispuse la poalele pitorescului versant de pe Sararie, traiesc de luni bune un calvar. Mare necunoscuta de zi cu zi, mai ales a batranilor si femeilor cu copii sau chiar insarcinate, este pe unde pot parcurge aceste strazi ca sa poata ajunge cu picioarele intregi in oras. Motivul este unul destul de simplu si la vedere – lucrarile pe bani publici, de milioane de euro, au fost fie sistate, fie abandonate de constructori, imediat dupa ce au avut grija sa decapeze asfaltul vechi.

Pe strada Hotin s-au început lucrări de asfaltare pe la inceputul anului, dar au fost sistate acum mai bine de 3 săptămâni. S-a spart asfaltul vechi, s-a excavat și totul a fost lăsat așa, fără a fi turnat măcar un strat de pietriș ca lumea, iar cu ploile, strada e semi-inundată. Mai grav este că, venind dinspre Roșcani, pe partea dreaptă cel puțin, lucrătorii nu au lăsat nici măcar jumătate de metru ca să poată trece un om – nu mai spun un om cu vreo sacoșă sau bagaj, Doamne ferește! Ori nu s-a vrut, ori nu s-a gândit când au fost începute lucrările. Am înțeles că proiectul include alte 3 străzi și că va dura un an de zile, dar, până atunci, noi rămânem în secolul XIX? Sau mai rău? Efectiv nu avem pe unde merge, mai ales în condiții meteo nefavorabile, și din câte știu, nu mulți oameni au abilități echilibristice”, ne-a declarat Agafiței Andra, una din zecile de riverane care se confrunta cu problemele create de acest santier abandonat.

Lucrarile de pe strada Hotin au fost adjudicate, la pachet cu alte lucrari de modernizare a unor artere, catre asocierea de firme Alpenside – Concret Drum. Contractul cu asocierea mentionata prevedea modernizarea strazilor Lupiței, Varianta Șos. Rediu, Albineț și Hotin. Contractul a fost semnat pe 31 decembrie 2021, iar in cele 4 luni care s-au scurs de la inceperea lucrarilor nu s-a efecuat decat decaparea vechiului asfalt si abandonarea strazii intr-un total dispret fata de riverani. De mentionat ca valoarea lucrărilor se ridica la 8,8 milioane lei, iar termen execuție este de 12 luni.
Pe Hotin e o problema cu conduca de gaz. Cand s-a decopertat strada, conducta de gaz nu era ingropata la standard. Prin urmare, s-a solicitat DelGaz Grid ingroparea conductei la standard, ca mai apoi sa se lucreze la strada. Pe Roscani totul e in grafic”, au declarat oficialii Primariei Iasi.
Riveranii cat si starea de fapt, tind sa contrazica afirmatiile reprezentantilor Primariei Iasi.
Consider, totusi, ca oricine ar face lucrarea, ar trebui sa lase loc de trecut….sunt si batrani in zona…Sincer, nu ii vad bine, abia imi tin eu echilibrul. La spart tare s-au grabit, si apoi… pauza… si masina de salubris a ramas intr-o zi blocata intr-una dintre gropi. Cat priveste strada Roscani, acolo nu s-a mai lucrat de un an de zile. E asfaltat de vara trecuta, insa nu la nivel. Capacele de la canale sunt prea inalte fata de asfalt si masinile mereu incetinesc.”, a completat Agafitei Andra.
Ulterior, oficialii Primariei au revenit cu completarea ca firma care gestioneaza lucrarea de pe Roscani va reveni saptamana aceasta pentru remedierea deficientelor.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

70 + = 75