FOTO. Turnul bisericii evanghelice din Rotbav s-a prabusit cu tot cu orologiu si clopotele

0
83

Avem sute de monumente istorice care odata refacute ar putea atrage mii de turisti. Cu toate acestea, le lasam in paragina, nepasatori.

Asa s-a intamplat si in judetul Brasov, unde nu una, ci doua biserici fortificate au fost distruse. Turnul bisericii evanghelice din Rotbav s-a prabusit vineri-noapte cu tot cu orologiu si clopotele, iar orga a fost distrusa. In urma cu o saptamana, si turla bisericii fortificate din Roades s-a prabusit, desi acolo exista un santier pentru restaurare.

Localnicii stiau ca biserica e subreda iar turnul putin inclinat, insa nimeni nu se astepta sa se prabuseasca.rotbav-1000

Biserica veche de peste 700 de ani era incadrata in lista monumentelor istorice de clasa A, dar statutul de pe hartie nu i-a fost de folos in realitate: nu a fost consolidata. Odata cu prabusirea turnului, au fost distruse si cateva elemente importante ale bisericii.

Cladirea apartine bisericii evanghelice, care sustine ca nu a gasit fonduri pentru consolidare. O solutie ar fi fost sa o treaca in adiministrarea primariei.

Din pacate, situatia nu e deloc singulara: in urma cu o saptamana, si turla Bisericii din Roades, tot monument istoric, de secol XIV, s-a daramat partial.

Biserica Evanghelica are in proprietate si administrare peste 160 de locase de cult medievale, majoritatea fortificate, toate foarte valoroase.rotbav2-1000rotbav1-1000rotbav3-1000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here