FOTO & VIDEO. Planul de dezvoltare și extindere al Palas aduce turnuri gigant langa Palatul Culturii.

0
76

Proiectul de extindere a Palas intră în faza de dezbatere publică. Deși nu există încă un plan urbanistic publicat, mai multe detalii ale proiectului au devenit publice odată cu o prezentare făcută de către arhitecții proiectului.

Ce înseamnă proiectul în câteva cifre: investiție de 335 milioane euro, 1.500 de locuri de parcare (subterane) și 10.000 de locuri de muncă.

Principalele elemente de noutate:

  • în spatele Palas Mall este propus un turn cu funcțiunea de birouri
  • clădirea propusă inițial cu regim înalt pe locul fostului Petrom are un regim de înălțime mediu. Clădirea va avea o formă triunghiulară
  • pe flancul estic, în apropiere de zona carusel, apare o construcție subterană. Arhitecții au prezentat-o drept „Cinema Palas” dar, foarte probabil, destinația va fi una multifuncțională. Acoperișul va fi verde, iar astfel va fi păstrat caracterul pietonal al zonei
  • grădina Palas se extinde în două zone: pe direcția esplanada Teatrul Luceafărul spre str. Sf. Lazăr (pe lângă noul turn) și în zona clădirii de la fostul Petrom, inclusiv în planul doi spre str. Palat. Apar străzi de tip „shared-space” unde mașinile vor avea acces, dar pietonii au prioritate
  • se confirmă faptul că imobilul E.ON va fi demolat, iar esplanada Teatrului va fi redată publicului. La Palas Mall apare o mică extensie care va adăposti noi spații
  • turnul de pe str. Sf. Andrei va fi capăt de perspectivă la trei străzi: Palat, Anastasie Panu și Iancu Bacalu. Arhitectul Yazgan a precizat că imobilul a fost proiectat ținând cont de forma turnului central al Palatului Culturii
  • zona Sf. Andrei va fi „deschisă publicului cu zone de piațete, spații verzi, restaurante, cafenele, zone pietonale” – „Acum nu este nimic de acest fel”, spun arhitecții

Despre noul turn din spatele Palas Mall:

„Clădirea se află în lateralul Palatului Culturii şi la o distanţă mai mult decât respectabilă, de peste 200 de metri. De asemenea, se află retrasă în spatele frontului de blocuri din această zonă (Sf. Lazăr, n.r.) şi închide cumva rama cu acest accent vertical. Clădirea a fost gândită ca un monolit de cristal, silueta ei este foarte zveltă, avem o proporţie foarte fină a acestui capăt (spre Biserica Sf. Lazăr, n.r.) şi cu ce înseamnă oraşul văzut din această parte, şi o proporţie potrivită pentru scara parcului şi a grădinii din celălalt capăt“, a declarat arhitectul Matei Bogoescu.

sursa: apix.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here