Gazele pentru consumatorii casnici, mai scumpe cu 2%, începând de astăzi

0
64

De astăzi, gazele naturale se scumpesc în medie cu 2 la sută pentru consumatorii casnici, potrivit deciziilor luate în ultima şedinţă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Şi asta datorită liberalizării pieţei gazelor naturale. Măsura, în opinia ministrului Energiei, ar fi necesară pentru a se crea un mediu competitiv, transparent și echitabil, atât pentru operatorii din piață, cât și pentru consumatori. Chiar şi aşa, ANRE are în continuare obligaţia de a stabili preţuri reglementate pentru clienţii casnici şi de a monitoriza evoluţia pieţei concurenţiale de gaze naturale.

Tot în ultima şedinţă a ANRE au fost aprobate tarifele de distribuţie la Distrigaz Sud Reţele, în scădere, în medie, cu 4,16 la sută.

Justificarea şefului ANRE pentru scumpire

La gaze naturale este o creștere prevăzută în calendarul convenit cu forurile internaționale și e vorba de 2% pentru consumatorii casnici. Pentru consumatorii industrali din piața reglementată prețurile vor crește cu aproximativ 5%. Piața reglementată constituie un nucleu de 15%, în general consumatori mai mici, nu e vorba de marile industrii, care pot să aleagă: pot să rămână în cadrul pieței reglementate, plătind tarifele care sunt în calendar, sau pot să aleagă să meargă în piața liberă și să negocieze direct un alt preț”, a spus Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, în martie.

Acesta a mai adăugat:  “De la 1 aprilie, conform Ordonanței de Urgență 64 (din 2016 — n.r.), care este în dezbatere în Parlament și considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieței de gaze naturale din România, cu referire exactă către piață casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preț reglementat pentru producția de gaze și vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale prețului final: tarifele de rețea, de furnizare și elementele care sunt considerate monopol naturale”, a spus Havrileț.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here