George Nicolescu a murit. Solistul și-a serbat ziua de naștere în urmă cu două săptămâni

0
63

Cantautorul George Nicolescu a murit la vârsta de 74 de ani. Anunţul a fost făcut marţi de artistul Andrei Păunescu, precizând că familia solistului i-a permis să facă publică informația. Și Ionel Tudor și Asociația Nevăzătorilor din România au confirmat decesul, potrivit Agerpres și News.ro.
„S-a stins George Nicolescu. Familia rămasă aici mi-a permis să vă dau vestea. Abia împlinise 74 de ani pe 12 martie. ‘Viaţa noastră unde e, viaţa noastră ce-aţi făcut cu ea?'”, a scris pe Facebook Andrei Păunescu.
Şi compozitorul Ionel Tudor a transmis un mesaj la moartea artistului. „S-a stins din viaţă George Nicolescu… Vocea de aur care a lansat celebrul cântec ‘Eternitate’, de George Grigoriu. Drum lin către stele, în eternitate, George!”, a afirmat Ionel Tudor.
„Cu profund regret vă anunţăm că astăzi a plecat dintre noi îndrăgitul artist George Nicolescu (12 martie 1950-26 martie 2024), prezenţă de excepţie pe scena muzicii româneşti şi personalitate marcantă a comunităţii nevăzătorilor. Suntem cu sufletul alături de familia îndoliată. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin, dragul nostru prieten!”, au scris reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România.
Un anunț a fost făcut și de către echipa FC Petrolul Ploiești pentru care a compus și interpretat imnul.
„Ramas bun, George Nicolescu! Maestrul George Nicolescu, cel care a dat naștere imnului Petrolului Ploiești, s-a stins din viață, astăzi, la vârsta de 74 de ani.
Născut în Ploiești, pe 12 martie 1950, George Nicolescu s-a remarcat cu vocea sa caldă, plina de emoție, lansând, de-a lungul anilor, o serie de șlagăre arhicunoscute, precum “Eternitate”, ”Prefă-te inimă în stea” sau “Cântec pentru sănătatea ierbii”!
În 2002 a compus și interpretat imnul Petrolului, echipa sa de suflet, pe care, ulterior, a avut ocazia să-l cânte și de pe scenă, la inaugurarea noului stadion “Ilie Oană”.”
Solistul de muzică uşoară George Nicolescu s-a născut, la 12 martie 1950, la Ploieşti, judeţul Prahova, potrivit Agerpres.
Defectul său de vedere nu l-a împiedicat să meargă la şcoală. Astfel, el a făcut Şcoala din Bucureşti pentru pacienţii cu ambliopie (1957-1959), apoi gimnaziul şi liceul (1960-1968) la Şcoala Pentru Orbi din Cluj (1968-1972).
În 1970 câştigă premiul I la Festivalul „Tinereţe pe portativ”, la Cluj. Începe colaborarea cu compozitorul George Grigoriu. În 1973 îi apare primul şlagăr, „Eternitate”, iar în 1974 pe un disc mic, intitulat „Şi cântau mandolinele”, patru şlagăre de George Grigoriu.
A urmat Facultatea de Limbi Romanice, secţia Franceză-Română, iar în 1977 a început să predea franceza la o şcoală de nevăzători din Buzău, unde a rămas până în 1985.
A cântat între timp la Cenaclul „Flacăra”, apoi, din 1985, a fost solist vocal al Casei Tineretului din Buzău. După 1989, a făcut parte, pentru o scurtă perioadă (martie-noiembrie 1990), din trupa de cântăreţi nevăzători „Optimiştii”.
Din discografia sa mai menţionăm: „Ordinea de zi” (1984) şi „Prefă-te inimă în stea” (1989). S-a pensionat în 1992, de atunci participând ocazional la unele spectacole.
În 2002 a revenit în topuri, printr-o colaborare cu trupa Unu’ la single-ul „Cântec pentru sănătatea ierbii”. De asemenea, el a cântat cu Jorge melodia „Îndrăgostit”.
În decembrie 2007, apare albumul „Muzică uşoară…lăutărească”, în care cântă împreună cu muzicieni celebri ca Dan Spătaru, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu şi Corina Chiriac.
Cea mai nouă melodie a sa a fost lansată în 2012, „Viaţa-i de vină”, împreună cu Shift.
George Nicolescu are doi copii.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 5 = 1