Gheorghe Nichita, fost primar al Iașiului, merge din nou la închisoare. Condamnat pentru că și-a spionat amanta cu ajutorul slugilor de la Poliția Locală

0
75

Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iași, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Amanta”. Procurorii l-au trimis în judecată în 2015, acuzându-l că a folosit Poliția Locală pentru a-și spiona amanta, o angajată a Primăriei. Gheorghe Nichita -a predat ieri la Vaslui, acolo unde se mutase dupa iesirea din inchisoare. Sentința a fost dată marți, 30 august, de către judecătorii de la Curtea de Apel Iași și, pentru că nu mai sunt căi de atac, fostul primar va merge la închisoare. Aseară, Nichita a fost transferat de un echipaj de poliţie în arestul penitenciarului din Vaslui.
În prima instanță, Nichita fusese condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare – 4 ani pentru instigare la abuz în serviciu și 1 an și 2 luni pentru supravegherea ilegală. Între timp însă, judecătorii de la Curtea de Apel au dispus desființarea sentinței originale, care includea și fapte care s-au prescris. A rămas pedeapsa pentru instigare la abuz în serviciu, care a fost însă mărită de la 4 la 5 ani. Alături de Nichita a fost condamnat și fostul șef al Poliției Locale, Liviu Hliboceanu, la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.
Dosarul „Amanta” e vechi din 2015, de când Nichita încă era primar al municipiului Iași. Atunci, procurorii DNA Iași l-au reținut pentru 24 de ore în primă fază, acuzându-l de faptul că a pus la cale un plan de supraveghere a amantei sale din Primărie cu ajutorul a doi angajați – Hliboceanu și Ștefan Avîrvarei, care era șeful departamentului de urbanism. În rechizitoriu, procurorii rețineau faptul că Nichita i-ar fi făcut cadou femeii un telefon de ultimă generație pe care era instalată o aplicație de spionaj, că s-a folosit de angajații Poliției Locale să o urmărească prin oraș, inclusiv că a angajat un detectiv privat pentru a o urmări și în afara localității. Supravegherea ar fi durat mai multe luni, până când femeia a denunțat faptele primarului la DNA. A ieșit din închisoare în octombie 2021 Gheorghe Nichita este proaspăt ieșit din închisoare: acesta a fost eliberat condiționat în octombrie 2021 într-un alt dosar unde are o condamnare definitivă. Acesta a fost găsită vinovat de luare de mită în septembrie 2020, după ce ar fi pretins și primit 10% din contractul de aproape 70 de milioane de lei semnat între Primăria Iași și firma UTI, pentru a crea un sistem de management inteligent al traficului în oraș.(M.G.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here