Gheorghe Nichita scapă de arestul la domiciliu

0
69

Curtea de Apel București a decis, joi, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul primarului suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita, în dosarul în care acesta este acuzat că a primit mită de la Tiberiu Urdăreanu. Decizia este definitivă.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Gheorghe Nichita trebuie să respecte mai multe obligații: să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la secția de poliție desemnată cu supravegherea sa; să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar – Tiberiu Urdăreanu, Mihail Tănăsescu și Iulius Gabriel Mardarasevici, de martori sau de experți și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale; să nu părăsească România fără încuviințarea organului judiciar; să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia s-a reținut în actul de sesizare că ar fi săvârșit fapta.
Gheorghe Nichita se afla în arest la domiciliu din 26 februarie, după ce, anterior, a stat în arest preventiv.
El a fost trimis în judecată pe 18 decembrie 2015 de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, iar Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, este acuzat de dare de mită. În același dosar mai sunt judecați Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), și Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI.
Conform DNA, în august 2013, în contextul implementării proiectului “Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.
Anchetatorii arată că, începând cu luna august 2013, Mardarasevici i-a remis lui Nichita următoarele foloase materiale: bani; reduceri de 30-40% din prețurile unor locuri de cazare la Hotel Marriot București, în perioada 2013 – 2015, în baza rezervărilor efectuate de SC IBC SRL (aproximativ 15.100 lei); plata în cursul anului 2014 a serviciilor de cazare la o vizită în China, de care au beneficiat Nichita, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri; beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie – februarie 2014 pentru Nichita, în valoare de 20.000 lei.
De asemenea, în cursul anului 2013, Tiberiu Urdăreanu, președinte al Consiliului de Administrație al UTI Grup, la solicitarea lui Nichita, a acceptat să-i remită primarului, prin intermediul firmei IBC, 10% din valoarea contractului, adică suma de 6,9 milioane lei. Aceasta urma a fi dată în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta “contribuția” UTI, iar 20% — “contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru Nichita.
Înțelegerea inițială a fost efectuată între Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) și Urdăreanu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dați cu titlu de mită.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here