”Gospodina” penală din Lețcani! Tone de zahăr și ulei pentru a susține dependența electorală intr-o comuna din Iasi

0
94

Deturnare de fonduri de la bugetul local al Primăriei Lețcani! Prin intermediul unui program fantomă inventat de primarul Stelian Turcu în urmă cu 5 ani, bugetul local este devalizat constant de sume importante de bani, care sunt direcționate către achiziția de pomeni electorale.Programul folosit ca paravan pentru deturnarea acestor fonduri în folosul personal al edilului, nu are girul Consiliului Local și a intrat în atenția Curții de Conturi

Gaspadin Turcu nu se încurcă la pomeni electorale din banii Lețcaniului. Deliberativul comunei Lețcani a sesizat recent Prefectura Iași cu privire la faptul că executivul comunei, respectiv primarul Stelian Turcu, a înființat, peste noapte și în afara legii, un program cu șorț socio-electoral intitulat Gospodina.

Prin intermediul acestui program, în stearpa comună Lețcani curge lapte și miere înaintea sărbătorilor Pascale, a sărbătorilor de iarnă, cu ocazia hramurilor bisericești din satele Lețcani, Cogeasca, Bogonos, Cucuteni, Avicola-Căprița (componente ale comunei Lețcani), precum și cu ocazia zilelor satelor și a comunei Lețcani. Astfel, de Paște și de Crăciun, pachetele de la “iepuroiul Stelian” sau “Moș Turcu”, după caz, conțin 3 l ulei, 3 kg.zahăr, o pungă făină de grâu, ciocolată, calendare personalizate și mesaje politice.

“Este un program inventat de primar, prin care, în fiecare an, se dau, în mai multe rânduri și cu mai multe prilejuri, pomene electorale. Aceste produse se distribuie către aproximativ 800-1000 de persoane, prin acest program care nu a fost supus dezbaterii  în cadrul Consiliului Local, pentru care nu există un proiect de hotărâre și, implicit, nu are aprobarea Consiliului Local Lețcani, dar care este finanțat de la bugetul comunei Lețcani și se distribuie la sediul Primăriei și Consiliului Local Lețcani, cu două săptămâni înaintea acestor sărbători”, a declarat consilierul local, Ion Notinger.

Program non-stop de pomeni electorale creat de primarul Turcu

Tot prin Programul Gospodina, în zilele în care este hram la biserică se face la fiecare credincios câte o pungă în sunt puse ciocolate, biscuiți, prosoape, colaci, dulciuri și pixuri inscripționate cu numele primarului și mesaje politice, sumele pentru achizitia acestora provenind exclusiv de la bugetul local.

Consider că alocarea sumelor  de la bugetul local Lețcani, pentru susținerea unei campanii electorale permanente a primarului Stelian Turcu este ilegală și aduce  un grav prejudiciu bugetului  comunei prin distribuirea alimentelor și cadourilor oferite de acesta și de unii salariați ai primăriei, cu mențiunea “de la domnul primar”. Dacă el dă niște produse la toată lumea din comună- anul ăsta a luat 9 tone de zahăr și 9 tone de ulei, cine plătește toate acestea? Programul funcționează în afara legii de vreo 5 ani, timp în care Turcu a cumpărat oamenii cu zăhărelul”, a declarat Ion Notinger.

Prefectura, în urma sesizării primite din partea consilierilor locali din Lețcani, a înaintat-o către Curtea de Conturi, asta după ce, în urma unei verificări a Corpului de Control al Prefectului s-a constatat, în cursul lunii trecute, că acest program nu era acoperit de o hotărâre de Consiliu Local. Mai grav decât crearea  de către Turcu a acestui instrument electoral ilegal, pe bani publici, este faptul că asta are loc, în mod constant, de 5 ani de zile, fără ca nimeni să fi sesizat până acum autoritățile, întreaga comunitate fiind complice la ilegalitățile primarului.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here