Guvernul pregătește amnistie fiscala pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne pentru care există procese cu ANAF. Ce se întâmplă cu restul?

0
63

Guvernul va discuta un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne. Este vorba despre contribuțiile în cazul cărora sunt deschise procese între ANAF şi diverşi contribuabili, deoarece costul proceselor depăşeşte cuantumul banilor obţinuţi, și vizează situațiile apărute până la 1 iunie, a anunţat premierul Victor Ponta. “Miercuri trebuie să fie în şedinţa de Guvern un proiect de lege care să prevadă foarte clar că tot ce e în trecut până la 1 iunie, sume pe care există procese între ANAF şi diverşi contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, în general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru şoferi, deci toate cele în care noi ne aflăm într-o mulţime de procese, avem miercuri proiect de lege – sigur, Parlamentul urmează să-l dezbată, Camera Deputaţilor e decizional – şi vrem să facem un moment 0: dom’le, până aici, ştergem, că a fost legislaţia bună sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costă mai mult decât banii pe care îi recuperăm, după care, de la 1, oricine greşeşte, plateşte”, a spus Ponta.
Săptămna trecută, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a suspendat emiterea deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, după ce s-a iscat un scandal uriaș când zeci de mii de contribuabili s-au trezit că au de plătit, pentru venituri de câțiva lei, aproape 500 de lei în contul CASS. În cele câteva zile care au trecut de la primirea înștiințărilor până la suspendarea emiterii acestora, însă, au fost depuse în general contestații, astfel că în acest caz nu poate fi vorba despre procese propriu-zise. În această situație, este de văzut dacă și contribuabilii vizați de aceste decizii scandaloase vor beneficia de amnistie sau dacă se vor vedea nevoiți să plătească până la de 400 de ori mai mult CASS pentru veniturile identificate de ANAF, la nivelul anului 2012.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here