Guvernul te trimite în armată două săptămâni pe an. Câti bani poti primi pentru asta

0
71

Salariații din România ar putea, în curând, să-și rotunjească veniturile ca rezerviști voluntari în armată. Senatul a scos de la sertar un proiect mai vechi, inițiat și aprobat de Executiv încă de acum patru ani, în mandatul lui Emil Boc, dar și de Camera Deputaților, tot în 2011. Măsura ar putea fi aplicată din ianuarie 2017, scrie profit.ro. Și Camera Deputaților l-a adoptat tot în 2011.

Proiectul prevede că orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani, care îndeplinește baremurile de selecție, poate încheia cu Ministerul Apărării un contract individual pe o durată inițială de minimum 4 ani, prelungit ulterior cu câte 3 ani, prin care se angajează ca, în caz de necesitate, să facă parte din armată. Pentru a deveni rezervist voluntar nu este necesar ca persoana respectivă să fi făcut armata. După o selecție derulată de Ministerul Apărării, doritorul va urma un program de instrucție și nu va mai putea renunța la statutul de rezervist decât dacă restituie statului banii cheltuiți cu pregătirea sa.

Persoanele care au făcut deja armata nu vor avea nevoie să parcurgă programul de instrucție iar primul lor contract, ca și următoarele, va avea o durată de 3 ani.

Cei selectați ca rezerviști vor primi lunar o sumă egală cu solda de funcție a unui soldat profesionist, la care se poate adăuga și solda corespunzătoare gradului pentru care se instruiesc. În perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, vor primi lunar o remunerație impozabilă de 10% din solda postului pe care sunt încadrați. Pe timp de pace, rezerviștii vor primi acești bani cu obligația de a participa la instrucție 15 zile pe an, iar pe măsură ce vor acumula vechime vor avea și șansa să fie promovați în grad. În acel interval, un rezervist voluntar va primi, pe lângă suma lunară de 10% din soldă, și banii pe care îi primește un militar profesionist cu același grad. Pe durata pregătirii, angajatorii vor fi obligați să le păstreze locul.

Solda celui mai mic grad din armată, cel de soldat, este, potrivit proiectului Legii salarizării bugetare redactat recent și obținut de profit.ro, de 1.501 lei. Prin urmare, o persoană care s-ar califica ca rezervist voluntar doar ca simplu soldat ar primi lunar 150 lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here