Horatiu Malaele, intr-o demonstratie extraordinara de virtuozitate pe scena Ateneului iesean

0
80

Ateneul din Iași vă invită, miercuri 26 aprilie 2017, ora 17.00, la Recitalul vocal instrumental „Flori muzicale” susținut de Ella Gondoș.Recital Flori muzicale

„Instrumentul muzical desăvârşit“ — aşa consideră unii pianul. De o adaptabilitate şi expresivitate aparte, pianul e la el acasă atât în lumea muzicii clasice, cât şi în universul jazzului şi al muzicii pop. Se remarcă pe scenele de concerte atât prin impetuozitate, ca instrument solistic, cât şi prin discreţie, ca instrument de acompaniament pentru un cântăreţ timid. „Poate ţine locul unei întregi orchestre“, dar se şi poate armoniza uşor cu aproape orice instrument. Descris drept „echivalentul muzical al paletei pictorului“, pianul a inspirat unele dintre cele mai frumoase compoziţii muzicale scrise vreodată.

Intrarea liberă.afis Ia si Jazz

Proiectul internațional „Ia Și Jazz”, Gârlea Cvintet, joi, 27 aprilie, ora 18.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.

Mihaela Gârlea, lect.univ.dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași ne propune aducerea la lumină a unei cărți ce se intitulează „Vocalitatea în jazzul clasic”.

Scrisă de solista și profesoara Mihaela Gârlea, cartea reprezintă viziunea autoarei cu privire la trăsăturile de limbaj specifice muzicii de jazz din perioada anilor 1900-1940, din perspectiva vocalității. Sub alura unui periplu în atmosfera acelor ani, cartea însumează idei, provocări, concluzii, dar și invitația spre continuarea cercetării către muzicienii preocupați de muzica vocală de jazz.

Lansarea de carte va fi urmată de concertul extraordinar de jazz al Formației Gârlea Cvintet.

Gârlea Cvintet este formația ieșeană de jazz care se bucură de succes ori de câte ori apare în fața publicului, indiferent de locul în care se desfășoară concertele.

Înființată în anul 2012, în formula Cristian Gârlea – syntetizatoare, Iulian Pavalescu – chitară, Adrian Trufia – chitară bas, Constantin Stavrat – tobe și Mihaela Gârlea – voce, formația a primit recunoașterea în festivaluri de jazz precum Roland Jazz Festival de la Sângeorz-Băi, unde a obținut Placheta festivalului, în Gala Premiilor de jazz organizată de Fundația Muzza și Institutul Cultural Român, unde a primit Premiul pentru confirmarea anului 2015, dar și în nenumărate emisiuni de radio și televiziune, realizări ce întregesc tabloul unei activități artistice susținute. Pentru concertul din 27 aprilie, formația Gârlea Cvintet se reconfigurează și aduce pe scenă nume sonore ale muzicii românești avându-i în componență pe Bogdan Botez – chitară, Constantin Bîzgă – contrabas și Lucian Maxim – tobe (ultimii doi fiind membri ai Orchestrei Filarmonicii „Moldova” din Iași).

Repertoriul abordat va traversta stilistic jazzul, de la începuturi și până în prezent, într-un limbaj generos din care nu vor lipsi sonorități aspre, atacuri bruște, tempouri de mare virtuozitate, improvizații amețitoare, dar și calmul, pacea, meditația, rafinamentul, trăsături contrastante incontestabile ale muzicii de jazz.

Dublul eveniment face parte din Proiectul Internațional IA’ȘI JAZZ susținut și de Ateneul din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.afis Ilegitim

Proiecție de film „Ilegitim”, regia Adrian Sitaru, joi, 27 aprilie, ora 19.00 în Sala Galeriile de Artă.

In al patrulea său lungmetraj, regizorul Adrian Sitaru ne aduce în fața ochilor, o puternică dramă de familie, poate cea mai puternică din filmul romanesc: „Ilegitim” este singurul film românesc prezent în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2016, în cadrul secțiunii Berlinale Forum.

Experiment independent şi unic, „Ilegitim” transformă frământările familiei Anghelescu într-un teren fertil pentru explorarea relaţiei dintre generaţii, dar şi pentru ridicarea unor semne de întrebare problematice despre tabuuri, sexualitate, acceptabil şi inacceptabil în România de azi.

Faptul că tatăl, medicul ginecolog Victor (Adrian Titieni), şi odraslele mature împart câteva camere într-o casă veche ridică din start un semn de întrebare în mintea spectatorilor mai obişnuiţi cu traiul independent.

Viaţa în comun, când Cosma (Bogdan Albulescu), Gilda (Cristina Olteanu), Sasha (Alina Grigore) şi Romeo (Robi Urs) au între 20 şi 40 de ani, pare să sugereze că familia este foarte unită, dar scenariul scris de Alina Grigore şi Adrian Sitaru distruge această impresie încă din primele scene: o masă de familie este întreruptă de o întrebare dureroasă, iar reacţiile extreme ale membrilor familiei vor deveni începutul unei alunecări în infernul familial.

Mai puţin decât un film despre incest, „Ilegitim” este un film despre dragoste, despre familie, despre decizii şi principii şi, mai ales, despre ceea ce ne face să ignorăm tabuurile societăţii. Despre cum aceste tabuuri sunt extrem de uşor de discutat atunci când nu ne privesc direct şi despre cum analiza devine mai complicată atunci când destinul ne împinge, spre disperarea noastră, în centrul problemei.

„Ilegitim” discută mai multe situaţii, iar poziţiile personajelor sar de colo-colo pe axa inacceptabil-argumentabil-acceptabil-obligatoriu: spectatorul intră în joc şi se lasă provocat să filozofeze pe seama celor două mari subiecte aparente ale filmului: avortul şi incestul. Spaţiul minimal în care trăiesc cei cinci membri ai familiei Anghelescu (plus partenerii lor, aproape irelevanţi pentru poveste, dar folosiţi pentru a sublinia mediul sufocant) e terenul perfect pentru explorarea codependenţei dintre membrii familiei, iar evadarea din el nu face decât să atragă şi mai apăsat atenţia asupra disfuncţionalului ei.

Regia: Adrian Sitaru

Cu: Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, Robi Urs

Durata: 85 minute

Ateneul din Iași vă invită joi, 27 aprilie, la ora 19.00, la proiecția dramei „Ilegitim” în Sala Galeriile de Artă. Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.afis Povestea unui om leneș

Spectacol de teatru pentru copii „Povestea unui om leneș”, trupa Marionnette Show, sâmbătă, 29 aprilie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.

În drumul spre găsirea norocului pe care personajul principal îl parcurge, se ivesc diverse personaje care îi vor cere ajutorul. Omul leneș însă este foarte relaxat și nu prea dă importanță întâlnirii cu ele. Oare personajele cu care se va întâlni îl vor ajuta să se schimbe ori ba? Prin câte peripeții trebuie să treacă leneșul pentru a învăța că ce face el nu e bine? Vestita poveste a omului cel leneș va fi povestită pe scena Ateneului din Iași, sâmbătă, 29 aprilie, ora 11:00!

Spectacolul prezintă o serie de învățăminte pe care copiii le vor asimila. Printre acestea se numără faptul că trebuie să fie harnici și nu leneși, că trebuie să ajute persoanele care le cer ajutorul, că nu e bine să fie indiferenți la necazul și la nevoia celorlalți, că dacă nu oferă o mână de ajutor nu li se va oferi nici lor una când vor avea nevoie și că trebuie să se gândească bine la ce alegeri fac și dacă acestea îi vor ajuta sau nu.

Trupa Marionnette Show și Ateneul din Iași, vă așteaptă sâmbătă, 29 aprilie, ora 11.00, la spectacolul pentru copii „Povestea omului leneș”!

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.afis Sunt un orb

Recital extraordinar „Sunt un orb”, Horațiu Mălăele, sâmbătă, 29 aprilie, ora 20.00, în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.

Farseur de vocație, înzestrat cu șarm, inteligență și umor, Horațiu Mălăele va face o nouă demonstrație de virtuozitate în recitalul extraordinar „Sunt un Orb”.

Probabil cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani – așa cum îl descrie Ion Caramitru – Horaţiu Mălăele se află într-o perpetuă căutare și de aceea niciuna dintre aparițiile sale pe scenă nu este similară cu precedenta. Pentru această variantă a spectacolului, maestrul trasului pe sfoară, al ironiei și al hazului ascuțit își ia ca aliat fie umorul irezistibil al insinuantului Brumaru, fie înțelesurile subtile ale lui Marin Sorescu sau vibrațiile delicate ale boemului Nichita.

Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile unui one man show, în cadrul căruia autori atât de diferiți ca stil sau gândire vor fi deslușiți cu naturalețe și în cheie proprie de geniul comic Horațiu Mălăele.

Convins că râsul va mântui lumea, artistul își provoacă spectatorii cu umor și sinceritate într-un recital de neegalat. După mai bine de zece ani de la prima punere în scenă a recitalului intitulat sugestiv „Sunt un Orb”, actorul vine pe scena Ateneului din Iași sub auspiciile avertismentului cu care deja ne-a obișnuit, „pericol de râs în hohote“.

Spectacolul Sunt un Orb cuprinde câteva poezii de mare calitate, dar și proză scurtă. Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba și despre dumneavoastră”, spune Horațiu Mălăele.

Vă invităm să îl urmăriți pe Maestrul Horațiu Mălăele într-un spectacol de excepție, sâmbătă, 29 aprilie, ora 20.00, pe scena Sălii Mari de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul de 50 de lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.afis Bubico

Spectacol de teatru pentru copii „Bubico”, trupa FunnyArt, duminică, 30 aprilie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.

„Bubico” este o schiță scrisă de Ion Luca Caragiale despre un cățel foarte iubit de către stăpâna lui, acesta fiind totul pentru ea. Schița descrie o călătorie cu trenul făcută de către narator împreună cu stăpâna lui Bubico și cățelul. Naratorul este speriat tot drumul de Bubico, dar la sfârșitul schiței îl duce la geam și îl aruncă, iar stăpâna dă semnalul de alarmă, primind o amendă. Mai apoi,  naratorul îi spune stăpânei sale că el este cauza pierderii cățelului.

Bubico e un cățel alintat și frumușel. De vrei să te joci cu el dă-i lapte și zăhărel. Hai să faci cunoștință cu Bubico doar la Ateneul din Iași. Actorii din echipa Funny Art vor juca pe scena Sălii Mari de Spectacole a Ateneului din Iași, spectacolul pentru copii „Bubico”, duminică, 30 aprilie 2017, ora 11.00.

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului, de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.afis premiera Cerere in casatorie

Premiera spectacolului de teatru „Cerere în căsătorie”, regia Radu Ghilaș, duminică, 30 aprilie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”.

”Vodevilul „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov poate fi considerat un studiu despre căsătorie în ideea de pact, de alianță liber consimțită între bărbat și femeie, mai mult decât o uniune, nu în sens spiritual, ci mai degraba pragmatic, material. Până la semnătură și „da” avem, mai intai, cerere și ofertă. Ivan Vasilievici Lomov se hotărăște să-i ceară mâna fiicei lui Stepan Stepanovici Ciubukov, Natalia Stepanova, aducând în discuție bineînțeles, „zestrea”, Poiana boilor, ce duce la o serie de conflicte și tensiuni, bazate pe un joc de putere și de dominare.

Versiunea scenică transformă tragismul situației, tratat într-o formă comică, în comicul unei situații tratat într-o formă tragică, dezvaluind un mariaj politic, păstrând light-motivul – “zestrea”, un pământ, care deși este trecut prin focuri de pronume posesive, nu apartine niciunuia dintre personaje și cu toate astea provoacă câștiguri sau pierderi, căsătorie sau divorț, pace sau război. Războiul și tensiunile se incheie prin alianță, prin pact, prin verbul consimt.

Care este de fapt miza acestei căsătorii și ce avantaje are fiecare parte, care dintre copoi e mai bun, Otkatai sau Ugadai (care de această dată sunt chiar două personaje, două alter ego-uri, ce comunică cu stăpânii prin muzică și prin dans) sunt doar câteva din intrebarile ce construiesc un spectacol dinamic, complet, unde râsul, acordeonul și vioara păstrează bucuria și plăcerea viețiii.” Radu Ghilaș, regizor

Distribuția:

Stepan Stepanovici Chubukov – Emil Coșeru

Natalia Stepanovna – Cezara Fantu

Ivan Vasilievici Lomov – Codrin Dănilă

Otkatai – Diana Bucur

Ugadai – Ștefana Mihai

Regie – Radu Ghilaș

Scenografie – Cătălin Târziu

Coregrafie – Lorette Enache

Aranjament muzical – Dragoș Cohal

Durata spectacolului – 1h 20 min.

Ateneul din Iași vă invită la Premiera Spectacolului de Teatru „Cerere în căsătorie”, de A.P. Cehov, în regia lui Radu Ghilaș, duminică, 30 aprilie 2017, ora 19.00.

Spectacolul va avea loc în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, a Ateneului din Iași, iar biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri : 20 lei/ 15 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.afis Closer to the Moon

Ateneu la Cafenea – proiecția filmului „Closer to the Moon”, regia Nae Caranfil, duminică, 30 aprilie, ora 19.00, la Cafeneaua Piața Unirii.

Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, ATENEU LA CAFENEA aduce în fața dumneavoastră, duminică, 30 aprilie, “Closer to the Moon”, un film din anul 2013, în regia lui Nae Caranfil.

Multiplu premiat la Galele Gopo din 2015, cu o distribuție formată din vedete internaționale (Vera Farmiga, Mark Strong, Harry Lloyd), această coproducție româno-americano-italiano-poloneză livrează o poveste tragi-comică despre vise, prietenie şi curaj.

În vara anului 1959, cinci evrei, foşti ilegalişti comunişti, printre care şi o femeie, execută un jaf spectaculos, exact ca în filmele cu gangsteri, asupra unei maşini în care se aflau bani ai Băncii Naţionale a României.

Ei sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte, într-un sistem totalitar în cadrul căruia un astfel de gest reprezenta sfidarea extremă. Cât timp se află la închisoare, cei cinci sunt puşi să reconstituie furtul, pentru realizarea unui film de propagandă şi de „educare” a maselor.

Pornind de la aceste fapte reale, Nae Caranfil ridică o întrebare esenţială:

Ce i-a determinat pe cei cinci să comită un astfel de jaf, din moment ce ştiau că ar fi fost imposibil să se folosească de bani şi că sistemul, pe care îl cunoşteau foarte bine, i-ar fi condamnat la moarte?

Duminică, 30 aprilie, începând cu ora 19, la Cafeneaua Piața Unirii, aflăm răspunsul la această întrebare, ne bucurăm de cadre care reconstituie Bucureștiul anilor 50 și vizionăm un film diferit, jucat altfel, montat altfel, unde dialogurile sunt pline de umor, de substanță și de emoție.

Prețul unui bilet este de 15 lei.

Biletele pot fi achiziționate de la Cafeneaua Piața Unirii, iar toate încasările din acestea vor fi donate Ateneului din Iași, urmând să fie folosite în modernizarea, acoperirea cheltuielilor și desfășurarea activităților pe care vi le propune acest spațiu cultural.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here