“Ia’si descopera”, o noua viziune asupra abordarii Iasului in cursa pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021

0
57

Gala Internațională de Film Documentar Ia’şi Descoperă este un proiect marca TVR Iaşi care se înscrie în demersul Iaşului de a deveni capitală europeană a culturii în 2021.
Proiectul este conceput de TVR Iaşi şi implementat alături de Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia Iaşi Capitală Culturală Europeană.
Prima ediţie a proiectului multianual se desfăşoară la Iaşi între 22 martie – 2 aprilie 2015. Timp de 7 zile, echipe de realizatori de film documentar vor încerca să descopere Iaşul, să-i cunoască valorile culturale, să afle care-i sunt valențele de capitală europeană a culturii şi să realizeze un film așa cum se vede oraşul prin ochii lor. Participanţii vin la Iaşi cu experiența fostelor capitale culturale europene pe care le reprezintă şi cu filmele acestor oraşe cu care Iaşul doreşte să împărtășească experienţă.
În cadrul Galei Ia’şi Descoperă care va avea loc pe 1 aprilie 2015 în Sala Teatrului Naţional din Iaşi vor fi proiectate filmele realizate de cele 6 echipe în decursul unei săptămâni. Spectacolul de Gală se bucură de un recital inedit susținut de Nicu Alifantis &Fragile Band si de alte momente artistice prezentate de artiști de la Opera Naţională Română din Iaşi, de actori ai Teatrului “Radu Stanca “din Sibiu, de grupul Trigon din Chişinău, de Ansamblul Dionysos, de Bogdan Baltă și Ovidiu Enea.
Avanpremiera Galei va avea loc pe 31 martie în Sala Studio TVR Iaşi şi va fi un eveniment pentru publicul amator de filme documentare, dar şi de muzică de calitate. Vor fi proiectate filmele fostelor capitalele culturale europene aduse de echipele participante şi va avea loc un concert de jazz susţinut de Trigon Band.
Echipele participante în 2015 sunt din Atena (Grecia), Santiago de Compostela (Spania), Porto (Portugalia), Sibiu (România), Maribor (Slovenia), alături de care a primit provocarea şi o echipă din Chişinău, Republica Moldova.
Realizatorii au la dispoziţie 7 zile pentru a se documenta, a filma şi a monta 10 minute de material video: filmul oraşului Iaşi, un Iaşi aşa cum noi poate nu îl ştim, un Iaşi văzut prin ochii unui străin.
Detalii despre eveniment puteţi afla de pe site-ul www.iasidescopera.ro şi de pe pagina de Facebook www.facebook.com/IasiDescopera!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 2 =