Iași – un univers al tinerilor și al educației

0
56

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, atrage atenția, de Ziua Națională a Tinerilor, asupra importanței și asupra rolului determinant pe care aceștia îl au pentru devenirea României, inclusiv pentru Iași, oraș al manifestărilor culturale, al evenimentelor artistice, al unui spațiu educațional de calitate, care primește multiple sensuri și vibrații prin efervescența vârstei adolescentine, prin  aspirațiile și proiectele generației tinere.

O manifestare globală, dar sărbătorită la date diferite în funcție de specificul fiecărei țări în parte, ziua de 2 mai este Ziua Națională a Tineretului în România, adoptată în octombrie 2004 în plenul Camerei Deputaților, zi  ce trebuie să aducă în atenția tuturor faptul că tânăra generație  reprezintă viitorul, spiritul și energia unei țări sau comunități.”

În contextul deschiderilor europene pe care le resimțim acum în toate domeniile de activitate, al multilingvismului, al valorizării oportunităților de deplasare prin programe de internship, proiecte europene, schimburi culturale și educaționale sau diferite burse de studiu, deputatul PSD de Iași, prof. dr. Camelia Gavrilă apreciază și admiră implicarea activă a tinerilor în proiecte naționale și internaționale, dorința lor de pregătire și cunoaștere, preocuparea pentru alegerea unei cariere potrivite, la care se adaugă aspirațiile,  motivația  pentru autodepășire și dorința de succes. Cu siguranță această categorie de cetățeni trebuie susținută financiar și instituțional, prin acordarea unei atenții deosebite politicilor de tineret, atât la nivel local sau județean, dar mai ales la nivel național.  

 De aceea, deputatul Camelia Gavrilă inițiază și suține constant demersuri legislative, acțiuni politice, dezbateri și analize referitoare la problematica acestei vârste în cadrul Comisiei pentru învățământ, știință, tineret, la nivelul Parlamentului, al Guvernului, dar și pe plan local.  Menționăm în acest sens și  programul de burse de tip internship Școala Politică Iași XXI” – ediția a II-a, desfășurat în sesiuni de câte trei luni, proiect ce oferă studenților o experiență practică, informații contextualizate și  oportunități de comunicare directă cu instituții și profesioniști din diferite domenii.

Dincolo de reușite și proiecte de succes, deputatul ieșean identifică o serie de  probleme cu care se confruntă tânăra generație, probleme pe care trebuie să le conștientizăm, la nivel politic, cu multă responsabilitate pentru a  găsi soluții eficiente: sărăcia și lipsa locurilor de muncă, diferențele salariale ce se resimt încă în unele domenii prin comparație cu țările   Uniunii Europene, nevoia de mai multe alocări bugetare în sprijinul tinerilor pentru     programul Prima Casă, pentru programe de inserție socială sau de susținere a inițiativelor antreprenoriale.  În aceeași măsură, trebuie identificate și alte forme și programe de susținere pentru a asigura accesul egal la educație și formare profesională, atenuând treptat diferențele dintre mediul rural și cel urban,  susținând consecvent dezvoltarea învățământului dual, consilierea și orientarea școlară și profesională, iar la nivel universitar subliniem importanța  programelor de studiu, a curriculei academice relevante,  aflate în corelație cu piața muncii și cu evoluțiile sociale, economice din spațiul național și european.

„Este o zi de sărbătorare simbolică a tinereții, a spiritului liber și a energiilor creative, care animă această vârstă și care pot constitui și mai departe fundamentul unei dezvoltări durabile a României în secolul XXI, după cum în trecut tinerii și-au dovedit rolul și semnificația în istorie, în momente revoluționare de răscruce, în evoluția societății.  La mulți ani tinerilor din România, la mulți ani tinerilor ieșeni!”, a transmis deputatul ieșean Camelia Gavrilă.  

Mai multe informații găsiți pe site-ul www.cameliagavrila.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 1