Iaşul, capitală mondială a şahului şcolar. Peste 46 de tari se aliniaza la start

0
52

Peste 1.000 de oaspeți, dintre care 500 de jucători din 46 de state ale lumii, sunt așteptați la Campionatul Mondial Școlar de Șah, de la Iași. Competiția este organizată, în perioada 21-30 aprilie, de Asociația Județeană de Șah Iași, Federația Internațională de Șah (FIDE) și Federația Română de Șah.

Turneul care va reuni cei mai buni tineri jucători de șah din întreaga lume este structurat pe categorii de vârstă, atât pentru băieți, cât și pentru fete, între 7 și 17 ani. Este de remarcat că, în urmă cu cinci ani, ediția 2012 a avut loc tot la Iaşi, întrecerile fiind încununate cu un succes organizatoric. Forurile internaționale au decis să acorde din nou țării noastre onoare organizării competiției supreme de șah, pentru aceste categorii de vârstă.

„Prin organizarea Campionatului Mondial Şcolar de şah, Iaşul îşi consolidează statutul de capitală a şahului românesc. Experienţa noastră este una deosebit de prodigioasă, la Iaşi având loc în ultimii ani competiţii şahiste de mare anvergură, printre care Campionatul European de Şah pentru echipe sub 18 ani, în 2012, sau Campionatul Mondial pentru amatori, în 2013. De altfel, ieşenii sunt încurajaţi să practice şahul prin numeroase programe sportive iniţiate de către municipalitate şi Asociaţia Judeţeană de Şah Iaşi. Tot de la Iaşi a pornit ideea introducerii şahului ca materie şcolară opţională în şcolile din România, proiectul fiind concretizat în 2014. Prin urmare, Iaşul are suficiente motive pentru a se prezenta drept un oraş în care sportul minţii este încurajat şi promovat în sensul practicării sale atât la nivel de masă, dar, mai ales, la un nivel competiţional ridicat. Pentru Iaşi, şahul este un ambasador sportiv, dar şi cultural, un vector de imagine foarte potrivit pentru specificul academic al oraşului nostru”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here