Iasul „capitala spirituala” a panaramelor politice care sar randul pelerinilor pentru a face selfie cu Sfanta Parascheva

0
74

Sute de pramatii politice, vipuri de carton ale unei scene subrede cate care poporul a inceput sa priveasca cu spatele, vor avea culoar liber zilele acestea catre racla Sfintei Parascheva. Contrar oricarei bune cuviinte fata de sutele de mii de batrani care au credinta si taria de a suporta ore de asteptare, de foame si temperaturi scazute, aceste lesuri umane vor face uz, cu fanfaronada specifica prostiei, de calitatile lor vremelnice in politica si administratie, pentru a pupa cu prioritate moastele si a fi imortalizati ca vajnici pupaturi de tot ce misca si nu-i misca, dupa care isi vor posta moacele pe facebook, alaturi de textulete patetice luate de pe Wikipedia sau incropite pe genunchi de consilieri aserviti intereselor marunte ale acestor politruci, cum este si cazul lui Maricel Popa, presedintele PSD Iasi, care s-a grabit sa pupe moastele inaintea liberalilor si a celorlalte panarame politice. Macar la atata lucru sa fie si el primul!
La nivel național, Iașul are cel puțin trei momente din an în care strălucește în toată splendoarea sa: de 24 ianuarie (celebrarea Unirii Principatelor), de 1 decembrie (sărbătorirea Marii Uniri, Ziua Națională) și în jurul datei de 14 octombrie, când e cinstită Sfânta Parascheva. Pentru ieșeni sunt motive de mândrie, pentru noi, oamenii politici, ar trebui să fie prilejuri de introspecție: am făcut suficient pentru municipiul și județul Iași, acest ținut binecuvântat al României? I-am ajutat pe oameni să-și îmbunătățească nivelul de trai? Câte spitale am construit, câte școli am renovat, câte măsuri pentru fluidizarea traficului am luat, ce investiții publice de mare anvergură am demarat? La renovarea câtor biserici am contribuit?
Învățăturile creștine ne spun să ne ajutăm aproapele, să ne iubim semenii. În același timp, transformarea în realitate a proiectelor care sporesc calitatea vieții ieșenilor reprezintă chiar fișa postului pentru politicieni. Iată, deci, tot atâtea argumente pentru care marea sărbătoare a Sfintei Parascheva ar trebui să fie și un moment la regăsirii, al concordiei. Al făgăduielilor că toți, împreună, suntem capabili de fapte mari, atât spirituale cât și materiale.
După doi ani grei de pandemie, pelerinii au regăsit, în număr mare, drumul către raclă. În aceste zile de mare sărbătoare, cu o încărcătură emoțională deosebită, le transmit tuturor, ieșeni și pelerini deopotrivă, gândurile mele sincere, urări de sănătate, tihnă și bucurie în casă!
Vă aștept la Iași, în Capitala Ortodoxiei din România, să regăsim împreună adevăratele valori creștine
”, i-au fost puse aceste vorbe in gura vremelnicului Popa, azi 12 octombrie 2022.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here