Iaşul contestă procedura de selecţie a oraşelor candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021

0
56

Fundaţia – Iaşi Capitală Culturală Europeană alături de alte patru structuri asociative din oraşele candidate la titlul de CEaC 2021 (Craiova, Braşov, Brăila, Târgul Mureş) au semnat de comun acord un act prin care contestă procedura preliminară de selecție pentru desemnarea orașelor care au intrat pe lista scurtă, procedură desfășurată în perioada 7 – 10 decembrie 2015 și finalizată în data de 11 decembrie 2015, prin anunțarea listei scurte a orașelor preselectate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Mai multe precizări vizavi de acest demers au fost făcute prin intermediul unui comunicat remis presei de către Iulian Boia, Directorul executiv al Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană 2021.

“În data de 11 decembrie 2015, Ministerul Culturii a organizat conferinţa de presă în cadrul căreia a fost anunţată lista scurtă a oraşelor preselectate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Cele 14 oraşe candidate (Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş) au fost evaluate de către un juriu de experţi independenţi (zece experţi europeni şi doi experţi naţionali), pe baza dosarelor de candidatură şi a audierilor, în raport cu obiectivele şi criteriile stabilite în Decizia nr. 445/2014/UE. Având în vedere informațiile aduse la cunoștința opiniei publice în ultimele zile cu privire la posibilele încălcări ale regulilor de numire de către Ministerul Culturii a celor doi experţi naţionali pentru jurizarea competiţiei “Capitală Europeană a Culturii 2021”, care au evaluat candidaturile orașelor din România, facem următoarele precizări:

  1. Considerăm că nerespectarea întru totul a criteriilor de numire a membrilor juriului nominalizați de către Ministerul Culturii ar constitui o abatere gravă, de natură să afecteze evaluarea realizată de către juriul de experți independenţi, astfel că am considerat necesar să solicităm clarificarea acestor acuzații de incompatibilitate / conflict de interese de către instituțiile europene și naționale abilitate.
  2. Acțiunea noastră nu este îndreptată asupra unui oraș candidat, ci vizează clarificarea aspectelor procedurale prevăzute de Regulamentul de procedură al competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în România în anul 2021 și are în vedere obținerea garanțiilor că decizia comunicată de către juriu în data de 11 decembrie 2015 a fost luată respectând condițiile de obiectivitate și imparțialitate prevăzute explicit în regulile de desfășurare a competiției “Capitală Europeană a Culturii 2021”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here