Iasul este descoperit inainte de caderea primei zapezi: fara caldura in mii de apartamente si fara contract de deszapezire pe 2017

0
54

Prefectul Marian Grigoras a convocat astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași pentru a verifica stadiul în care se află unitățile din județul Iași în ceea ce privește pregătirile pentru sezonul rece.

Am vrut să discut cu toți cei care au atribuții pe această linie. Reprezentanții Inspectoratului Școlar au anunțat că nu sunt probleme deosebite, că toate unitățile din mediul rural au suficient combustibil. Și la nivelul sistemului centralizat de termoficare din municipiul Iași situația este bună. Au fost câteva avarii, dar nu au existat sincope majore în activitate. Există suficient cărbune pentru această iarnă. La acest moment avem la nivelul municipiului Iași 5.175 de apartamente care nu beneficiază de căldură din cauza datoriilor și a refuzului de a încheia acorduri de plată eșalonată”, a declarat prefectul județului Iași.

Reprezentanții Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași (DJADP) au transmis că intervențiile pe sectoarele de drum județean vor fi realizate pe baza unui contract valabil până la sfârșitul acestui an, urmând ca pentru lunile de iarnă din 2017 să se semneze un nou contract. Procedura de achiziție pentru serviciile de anul viitor se derulează în această perioadă. Pentru intervențiile pe drumurile județene sunt pregătite 41 de utilaje aflate în trei baze permanente și trei baze de sprijin, în depozite existând peste 1.700 tone de material antiderapant.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) dispune la nivelul județului Iași de 20 de utilaje proprii și alte 55 de utilaje puse la dispoziție de operatori privați pentru activitatea de deszăpezire de pe drumurile naționale. În depozite există în jur de 2.000 de tone de sare, 3.500 tone de nisip, 70 tone de clorură de calciu și aproape 12 kilometri de parazăpezi, care urmează să fie instalate după finalizarea activităților agricole.

”Aștept un material de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași cu necesarul de parazăpezi. Ei au la dispoziție aproape 12 kilometri de parazăpezi, dar mai avem sectoare de drum pe care ar trebui să se monteze astfel de panouri. După ce vom primi materialul vom încerca să obținem finanțare pentru suplimentarea acestor echipamente. Cei de la Poliție mi-au transmis că este nevoie și de indicatoare rutiere care să semnalizeze drumurile închise. Vom vedea dacă putem să găsim soluții de finanțare, pentru a putea disponibiliza mașinile de poliție folosite acum în astfel de cazuri”, a precizat prefectul Marian Grigoras.

În această perioadă, la nivelul Instituției Prefectului, se lucrează la realizarea unei situații detaliate cu modul în care se va face deszăpezirea la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județul Iași. În ceea ce privește municipiul Iași, autoritățile locale au transmis că societatea Citadin dispune de 34 de utilaje proprii pentru activitatea de deszăpezire, alte 69 de utilaje urmând să fie închiriate în funcție de necesități.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 25 = 30