Iasul sub asediu. Masuri de securitate fara precedent la venirea Papei in Iasi

0
70

Papa Francisc  va sosi la Iasi în după-amiaza zilei de 1 iunie, cu un elicopter de la Bacau. In jurul orei 17.25 , acesta va fi adus cu o maşină acoperită la Episcopia Romano-Catolică, unde le va oferi credincioşilor prima binecuvântare. Apoi, de pe pietonalul Ştefan cel Mare, Papa va merge cu papamobilul către scena din faţa Palatului Culturii. Pe timpul celor doua ore in care Papa Francisc a sta la Iasi, organizatorii au anuntat faptul ca vor fi blocate mai multe zone din Iasi, transportul va fi deviat pe mai multe rute si va fi reorganizat pe culoare care să permită crearea unor treceri speciale pe care cele 150 de autobuze puse la dispoziţie de Primăriei să aducă pelerinii de la Gară, la Palatul Culturii, iar orasul va fi sub asediul fortelor de securitate ale Vatican si Presedintiei Romaniei. Mai mult, din cauza prezentei unui numar impresionant de oameni, organizatorii spun că vor pune la dispozitie autocare si garnituri suplimentare de tren pentru transportul celor împrejurimi către capitala Moldovei. Ca si in cazul pelerinajului la moastele Sfintei Parascheva, zona centrala va fi inchisa traficului auto iar Splaiul va fi folosit ca loc de parcare pentru autocare.

Sanctitatea Sa va avea cel puţin o dublă ipostază aici – va veni în calitate de preşedinte de stat şi în calitate de conducător al celei mai mari structuri de cult la nivel mondial. Măsurile organizatorice sunt extreme. Toată organizarea va fi cel puţin la nivelul unui demnitar de talia preşedintelui SUA sau Rusiei”, a spus Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Măsurile de securitate vor fi foarte stricte, iar printre acestea s-a numărat deja şi verificarea şi securizarea pasajelor subterane şi a reţelelor de apă. Participantii vor putea sa il urmărească pe Papa Francisc prin intermediul a 30 de ecrane mari ce vor fi amplasate atât în zona centrală, dar şi din parcurile mai mari din cartierele ieşene. Pentru siguranţă, organizatorii au dispus amplasarea a 5 kilometri de garduri de protecţie, o parte urmând să fie produse chiar de către municipalitate. Această vizită epocală vine la 20 de ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în România, la Bucureşti. Sanctitatea Sa va părăsi Iaşul în jurul orei 19.00, îndreptându-se spre Bucureşti.

Municipalitatea estimează că la eveniment vor participa aproximativ 150.000 de oameni, atât din Episcopia Romano-Catolică, dar şi reprezentanţi ai celorlalte culte din ţară şi din Republica Moldova, Ucraina şi Polonia.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

92 − = 89