Iasul va avea, din aceasta toamna, prima academie de sah din Romania.

0
69

Joi, 23 august, la Iași a avut loc deschiderea competiției CENTENAR 2018 – Festivalul Internațional de Șah „Mihail Sadoveanu” – editia a XXXIII–a. Potrivit organizatorilor, concursul se desfășoară pe două secțiuni: rapid (open general și copii <8 ani) și blitz (open general și copii <8 ani). Fondul de premiere garantat este în valoare brută totală de 54.000 lei și va fi repartizat la un număr de 134 de premianți. Competiția se desfășoară până duminică, 26 august, și este organizată de Asociația Județeană de Șah Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

La evenimentul de lansare a concursului a fost prezent și primarul Mihai Chirica, care a anunțat că din toamnă va funcționa la Iași prima academie de șah din țară.

„Salut inițiativa organizatorilor, președintele Federației Române de Șah, Sorin Iacoban, vicepreședintele federației, Vladimir Danilov, dar și președintele Asociației Județene de Șah Iași, Vasile Manole, pentru derularea a unor concursuri de șah atât de importante în acest oraș, în an Centenar. Competiția care tocmai a luat startul are foarte mulți participanți, lucru care demonstrează afinitatea pe care o simt tinerii, încă de la cele mai fragede vârste, pentru sportul minții. Pentru a susține acest sport putem anunța că în această toamnă la Iași se va înființa prima academie de șah din România. De-a lungul timpului, acest oraș a devenit capitala șahului, aici fiind organizate periodic competiții care concentrează colaborarea armoniosă dintre autoritățile locale, structurile Federației Române de Șah, antrenorii și, bineînțeles, practicanții sportului minții. Doresc mult succes participanților Festivalului Internațional de Șah, invitându-i în același timp să redescopere potențialul turistic al Iașului”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

Pentru organizarea eveniment Asociația Județeană de Șah Iași a obținut finanțare de la bugetul local al Municipiului Iași, în baza Legii 69/2000 a educației fizice și sportului. Astfel, în ședința ordinară a Consiliului Local din data de 27 iunie, aleșii au fost de acord cu alocarea a 60.000 de lei pentru acest eveniment. (M.G.)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

23 − = 15