Ieseanul Constantin Axinia, directorul general al CFR SA, promite introducerea unui tren Intercity București-Suceava

0
55

Începând cu noul Mers al Trenurilor, care va intra în vigoare la mijlocul lunii decembrie, există posibilitatea, din punctul de vedere al infrastructurii, de a fi introdus un tren Intercity București-Suceava. Anunțul a fost făcut în deschiderea evenimentului Zilele Feroviare 2019, de Constantin Axinia, directorul general al CFR SA, compania care gestionează infrastructura feroviară.

Așteptăm să vină cineva, un operator, care să pună în circulație un tren Intercity pe căile ferate române”, a declarant Constantin Axinia, care a precizat că acest lucru va fi posibil pe Magistrala 500 București-Suceava, unde au fost ridicate sau sunt în curs de ridicare mai multe restricții de viteză.

Astfel, după rezolvarea acestor puncta critice, trenurile InterRegio vor putea străbate acdastă distanță în cinci ore și jumătate, cu o oră mai puțin decât în momentul de față. Dacă se va introduce un tren Intercity, acesta va putea ajunge de la București la Suceava în doar cinci ore. Trenurile Intercity au dispărut de pe căile ferate române din 2015, explicația dată atunci de operatorul national CFR Călători fiind că nu se mai putea asigura viteza medie de parcurs pentru această categorie de trenuri. Cauzele erau restricțiile de viteză introduce din cauza stării proaste a infrastructurii și limitările de viteză cauzate de lucrările de modernizare a căii ferate cu fonduri europene aflate în desfășurare.

Fără compensații pentru Intercity București-Suceava

Potrivit clubferoviar.ro, rămâne de văzut dacă CFR Călători sau al operator vor lua decizia de a introduce un tren Intercity București-Suceava începând cu noul Mers al Trenurilor. Și asta pentru că legislația europeană interzice acordarea de compensații (cunoscute ca subvenții) pentru trenurile Intercity. În atari condiții, operatorul ar trebui să-și acopere costurile exclusiv din prețul biletelor, așa că ar trebui un grad de încărcare ridicat pentru a se ajuge măcar pe break even.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here