Ieseni, la lopeti inainte! Primaria a pregatit 10.000 de lopeti pentru deszapezirea Iasului de catre populatie

0
44

Pentru a veni în ajutorul asociaţiilor de proprietari, persoanelor fizice, agenţilor economici și altor instituții publice, Primăria Municipiului Iași pune la dispoziția acestora, în mod gratuit, lopeți cu care să deszăpezească trotuarele și căile de acces în zonele pe care le administrează. În acest scop, conducerea Primăriei a dispus ca SC Servicii Publice SA să achiziționeze 10.000 de lopeți care să fie împărțite cetățenilor. Achiziția este făcută în două loturi, primele 7.000 de lopeți fiind deja în depozitele SC Servicii Publice SA.

Distribuirea acestora, inclusiv către asociațiile de proprietari, a început astăzi, la ora 11.00, la cele cinci centre de cartier ale Primăriei, unde au fost trimise, pentru început, câte 500 de lopeți:

– Tătărași, strada Vasile Lupu, nr. 82, telefon 0232.277.310;

– Nicolina, strada Petre Țuțea, nr. 2, telefon 0232.227.517;

– Păcurari, șoseaua Păcurari, nr. 34, telefon 0232.276.787;

– Alexandru cel Bun, strada Tabacului, nr. 1, telefon 0232.253.160;

– Frumoasa, bulevardul Poitiers, nr. 22-26, telefon 0232.223.031.

Lopețile sunt împărțite pe baza unui proces verbal de predare-primire prin care beneficiarii se obligă să le utilizeze doar pe raza Municipiului Iași, iar după încheierea programului de deszăpezire să le returneze centrului de cartier. În cazul în care unealta va suferi, în urma folosirii, anumite deteriorări, aceasta va fi returnată în această stare. 

Reamintim că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Local 172 / 2002, cap. 1, pct. 2, proprietarii, administratorii şi chiriaşii imobilelor sunt obligaţi să întreţină curăţenia pe trotuarele şi spaţiile verzi aferente imobilelor şi locurile de parcare pe care le deţine sau le folosesc, să cureţe zăpada şi gheaţa, imediat după depunere sau până la ora 10.00 dimineaţa, de pe trotuarele şi rigolele din faţa imobilelor pe care le deţin sau administrează. Zăpada sau gheaţa rezultată se depozitează la o distanţă de 0,30 metri de bordura carosabilului. În cazul formării poleiului, trotuarele vor fi presărate cu nisip sau rumeguş. De asemenea, acolo unde la parterul imobilelor funcţionează agenţi economici, obligaţiile prevăzute mai sus revin acestora pe toată durata funcţionării acestora. În restul timpului această obligaţie revine asociaţiilor de locatari-proprietari şi, respectiv, locatarilor. Este interzisă aruncarea zăpezii şi a gheţii din curţi, alei, trotuare sau alte spaţii pe străzi. Aceste fapte constituie contravenții și se sancționează cu amendă cuprinsă între 190 și 370 de lei.

Dincolo de sancțiuni, conducerea Primăriei Municipiului Iași face un apel către persoanele fizice şi juridice să îşi îndeplinească obligaţiile pe care le au potrivit actului normativ menţionat în vederea evitării producerii unor accidente sau evenimente nedorite.

Direcțiile și societățile comerciale ale municipalității sunt mobilizate cu toate utilajele și echipele pentru a combate efectele negative ale ninsorii, însă implicarea civică este deosebit de importantă pentru ca orașul să rămână funcțional“, au spus oficialii din Palatul Roznovanu.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

37 + = 42