Imagini rare cu primul teatru evreiesc care a functionat pe locul parcului de langa Palatul Roznovanu

0
88

O fotografie inedita care circula pe grupul Iasi (fotografii vechi) reda o imagine rara a “Pomului Verde”, primul teatru profesionist din lume în limba idiș, care a functionat la Iasi.
În data de 19 august 1876, regizorul, dramaturgul și traducătorul evreu Avram Goldfaden deschidea în apropierea actualului Teatru Național din Iași celebra scenă „Pomul Verde”, primul teatru profesionist din lume în limba idiș (Notă: Fotografia clădirii dispărute este din anii ’50-’60 și e făcută din spatele statuii lui V. Alecsandri din fața Teatrul Național).
Stilul imprimat de cei care i-au trecut pragul și-a pus amprenta în mod evident pe evoluția ulterioară a teatrelor de pe Broadway, mare parte girate chiar de către Goldfaden. Închis în cel de-al doilea război mondial, „Pomul Verde” a fost transformat în anul 1949 în Teatrul Evreiesc din Iași, care în anul 1956 a luat numele lui Avram Goldfaden. Odată cu scăderea numărului de spectatori, pe măsură ce evreii din Iași emigrau în Israel, Teatrul Evreiesc s-a desființat în anul 1963, iar clădirea sa a fost demolată în toamna anului 1970 (data demolării a fost precizată de d-ul Uri Ferenbac-membru în grupul Iasi (fotografii vechi), prin acest text: „Grădina Pomul Verde a fost demolată în toamna anului 1970. În iunie 1970 am avut aici serbarea de sfârșit de an școlar”).
La 27 decembrie 1976, s-a dezvelit bustul lui Avram Goldfaden, amplasat în fața Pomului Verde și în dreapta Teatrului Național din Iași.
La data de 15 octombrie 2002, a fost dezvelit un obelisc, iar pe el este o placă de marmură cu inscripția: „Aici a ființat primul teatru evreiesc din lume (Pomul Verde) întemeiat în 1876 de Avram Goldfaden. Consiliul Județean Iași, octombrie 2002.” Obeliscul din 2002 a fost pus datorită intervenției d-lui Fiterman Adrian la d-ul Sandu Mazor, în anul 2000, cel care, ulterior, a devenit ambasador al Israelului în România.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

22 − = 20