IMM-urile cu potenţial de export, sprijinite cu bani elveţieni

0
58

Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi aduce la cunoştinţa firmelor mici şi mijlocii că Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, finanţează proiectul „Servicii integrate pentru export pentru IMM-urile din Romania”. În cadrul acestui proiect, a fost înfiinţat un centru-pilot de afaceri pentru export, cu sediul la Bacău, în cadrul Camerei de Comerţ, care va deservi întreaga regiune Nord-Est.

Centrul-pilot se va focaliza, în perioada 2017-2019, pe firmele care activează în industria mobilei şi în agricultura ecologică, având ca obiectiv stimularea creşterii exporturilor IMM-urilor din regiune. Programele de instruire şi pregătire a IMM-urilor pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a activităţilor de export sunt gratuite şi au următoarele tematici:

– elaborarea strategiilor de export

– managementul participării la târguri/expoziţii internaţionale şi misiuni economice

– înfiinţarea şi managementul clusterelor de export

– importanţa promovării prin mărci sectoriale proprii.

La sesiunile de instruire vor participa lectori şi specialişti din Elveţia, care pe lângă prezentări vor consilia firmele cu potenţial pentru: îmbunătăţirea calităţii şi certificarea produselor, construirea brandului, identificarea de pieţe de export, stabilirea strategiei de export adecvate pentru fiecare companie şi participarea la târguri, expoziţii li misiuni economice.

Derularea programelor de instruire urmăreşte:

– pregătirea companiilor pentru accesare de noi pieţe

– asistarea managerilor pentru dobândirea de noi competenţe, specifice promovării exporturilor

– îmbunătăţirea competitivităţii pe lanţul valoric

– sporirea gradului de inovare

– îmbunătăţirea calităţii produselor

– integrarea IMM-urilor în programul de promovare a exportului prin strategii bazate pe branding şi clustering.

În urma programului de pregătire/instruire, proiectul va finanţa participarea firmelor calificate la târguri şi expoziţii internaţionale, în vederea promovării produselor şi accederii pe noi pieţe de desfacere.

Programul poate fi accesat de către toate IMM-urile care au activitate în domeniile agriculturii bio şi al producţiei de mobilă şi în special de către cele:

– care au exportat cu succes limitat: exporturi ocazionale, care vând pe o singură piaţă ţintă sau către un singur distribuitor;

– care exportă produse cu valoare adăugată mică, minimal procesate şi care ar putea avea o valoare adăugată mai mare;

– exportatori potenţiali, care nu exportă şi au cunoştinţe limitate despre pieţe, dar îşi doresc să exporte;

– mici firme care ar putea beneficia de potenţialul de clusterizare.

Pentru informaţii mai deliate, IMM-urile interesate se pot adresa Centrului de Afaceri pentru Export prin e-mail: ccibc@ccibc.ro, persoană de contact: Mihai Tulbure, te.: 0744.708317.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 71 = 80