Imprumutul de 21 milioane de euro de la BERD va fi tocat prin firmele de casa ale Primariei pentru lucrari la scoli

0
55

Primăria Municipiului Iași pregătește demararea unui program de lucrări de reabilitare și eficientizare termică la 14 unități școlare, respectiv la 23 de clădiri, cu o suprafață totală de 35.818,45 metri pătrați. Valoarea totală a programului este estimată la 24 de milioane de lei, iar în prezent fondurile sunt asigurate prin împrumut în sumă de 21 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), împrumut a cărui contractare a fost aprobată de Consiliul Local pe 30 aprilie 2020.        

„Educația este o prioritate pentru mine, ca primar, și, de aceea, am decis să începem cât mai repede acest program de modernizare a infrastructurii școlare. Intenția noastră este să începem lucrările cu fonduri împrumutate de la BERD, iar apoi să decontăm lucrările cu fonduri europene prin Cadrul financiar multianual 2021 – 2027 sau Mecanismul european de redresare și reziliență, care includ linii de finanțare pentru acest tip de investiții”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Unitățile de învățământ propuse spre reabilitare termică sunt:

– Grădinițele cu program normal nr. 11 (strada Decebal, nr. 25 bis) și nr. 21 (șoseaua Națională, nr. 64);

– Grădinițele cu program prelungit nr. 9 (strada Otilia Cazimir, nr. 31) și nr. 25 (strada Argeș, nr. 5);

– Școlile Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” (strada Buridava, nr. 10), „Elena Cuza” (stradela Canta, nr. 10) și „George Coșbuc” (strada Prof. I. Simionescu, nr 16);

– Liceul Tehnologic „Petru Poni” (bulevardul Socola, nr. 110);

– Liceul Teoretic „Waldorf” (Calea Chișinăului, nr. 132 bis);

– Colegiile Tehnice „I. C. Ștefănescu” (bulevardul Socola, nr. 51-53), „Dimitrie Leonida” (bulevardul Socola, nr. 188-190), Transporturi și Construcții (bulevardul Socola, nr. 82), Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” (strada M. Sturdza, nr. 43) și „Mihail Sturdza” (strada M. Sturdza, nr. 2).

Pe lângă reabilitarea și eficientizarea termică la cele 14 unități școlare, împrumutul de 21 de milioane de euro de la BERD este destinat și susținerii lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a cinematografului Dacia, precum și lucrărilor de modernizare a depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 68 = 71