În aceeași ramă – Grigorescu, Tonitza, Vermont, Regina Maria

0
78

Un eveniment-tablou în care se regăsesc marii maeștri ai artei românești și peste 200 de alese capodopere de artă va avea loc marți, 15 iunie, ora 18:30, la Casa de Licitații A10 by Artmark. În cadrul Licitației de Vară, colecționarii și iubitorii de artă se întâlnesc cu o tandră „Țărăncuță” (estimată 25.000-35.000 de euro) semnată Nicolae Grigorescu, un nud intitulat „Intimitate” și un fragment din universul copilăriei – „Catrina” (estimată 35.000-55.000 de euro) zugrăvite de Nicolae Tonitza, 5 compoziții de un lirism cald și delicat specifice lui Nicolae Vermont, un tradițional peisaj în plein air de mari dimensiuni semnat de Ștefan Popescu, dar și o rafinată acuarelă pictată chiar de Regina Maria.

Cea mai valoroasă piesă a Licitației de Vară urmează tema nudului, prin care maestrul Nicolae Tonitza a excelat, atât grafic, cât și pictural. Opera „Intimitate” provine din colecția istorică Livia și Mircea Deac și este estimată 70.000-120.000 de euro.

Totodată, Licitația de Vară vizează, în principal, cea mai longevivă și coerentă construcție artistică din România primei jumătăți a secolului XX și artiștii care au creat-o, prezenți în evenimentul de marți, 15 iunie,  – „Tinerimea artistică”, societate aflată sub patronajul Reginei Maria.

Una dintre cele mai impresionante compoziții din licitație este „La pian”, estimată 15.000-25.000 de euro, semnată Nicolae Vermont, unul dintre fondatorii „Tinerimii artistice”. Opera a participat la cea de-a XXIV-a expoziție a Societății Tinerimea Artistică din 1922 și este însoțită de Marele Premiu al Expoziției Internaționale de la Barcelona din 1929 – medalia de aur a expoziției și diploma „Gran Premio” decernată lui Nicolae Vermont pentru participarea cu această pictură în cadrul Pavilionului României. Tot Nicolae Vermont semnează și opera cu temă mitologică „Silenus adormit” (estimat 7.000-12.000 de euro), care provine din colecția istorică a inginerului Paul Asderban. Lucrarea, inspirată de tema clasică sărbătorilor bahice, a participat la prima expoziție personală pe care Nicolae Vermont și-o organiza alături de Ștefan Luchian în sălile Ateneului Român.

Apropiat al cercului de artiști care au stat la baza societății „Tinerimea artistică” este și artistul Ștefan Popescu, care semnează în licitație spectaculoasa „Zi de sărbătoare în Bretania” (estimată 8.000-15.000 de euro).

Apariții rare în piața românească de artă sunt picturile realizate de Regina Maria, despre care aceasta scria că: „florile mele şi după ce se uscau păstrau o adâncime catifelată ce amintea natura şi desfăta ochii”, iar evenimentul din 15 iunie cuprinde o operă exemplară a personalității care a schimbat istoria modernă a României. Acuarela „Crini”, estimată 1.000-1.800 de euro, a suferit după 1947 o modificare a semnăturii. În epocă, de frica autorităților comuniste, colecționarii, apropiați ai Reginei Maria, modificau prima literă a semnăturii din „M” în „D”, pentru a ascunde adevăratul creator al operei.

Expoziția capodoperelor din Licitația de Vară va fi deschisă publicului până marți, 15 iunie, și face parte din lista obiectivelor culturale participante la Noaptea Muzeelor din 12 iunie. Iubitorii de artă sunt așteptați la Palatul Cesianu-Racoviță, în intervalul 10:00-20:00, iar la licitație se va putea participa fie fizic, în sală, cu respectarea măsurilor de prevenție, cât și online, prin platforma Artmark Live, după înregistrarea unui cont pe artmark.ro.

 

 

  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here