În octombrie 2017, Iasul a primit o sală de cinema nouă

0
54

Pe 20 octombrie 2017 a fost deschis publicului primul cinematograf de stat inaugurat după anul 1989: Cinematograful Ateneu, din incinta Ateneului Național din Iași. Ideea a prins contur cu ocazia primei ediții a festivalului „Les films de Cannes a Iași”, ca o promisiune făcută regizorului Cristian Mungiu, ca în orașul său natal să existe și un cinematograf de stat modern, cu echipamente audio-video de ultimă generație, care să atragă publicul iubitor de film. Programul săptămânal cuprinde filme românești și europene, adresate tuturor categoriilor de vârstă.

            În decembrie 2018, cinematograful a fost inclus în rețeaua Europa Cinemas, prima

rețea de cinematografe care promovează filmul european.

            Grație sistemelor de proiecție și sunet performante, Cinema Ateneu a devenit gazda transmisiunilor live sau a concertelor înregistrate din circuitul internațional. Astfel, de-a lungul timpului, publicul ieșean s-a putut bucura de concerte îndrăgite pe întreg mapamondul sau transmisiuni de operă și balet de la Opera Națională din Paris.

            În luna decembrie a anului 2019 a fost lansat site-ul cinemaiasi.ro, de unde spectatorii pot afla programul cinematografului, detalii despre evenimente și pot achiziționa bilete pentru proiecții.

            În perioada octombrie 2017 – martie 2020 Cinema Ateneu a avut:

  • peste 930 proiecții de film
  • peste 50 de proiecții de gală
  • peste 10 festivaluri de film
  • peste 100 de invitați speciali
  • peste 20 de evenimente speciale, dintre care
  • 5 transmisiuni live de la Opera Națională din Paris
  • peste 45.000 spectatori
  • peste 40.000 bilete vândute
  • peste 520.000 lei încasări

            Tot la capitolul cinematografie, a fost inițiat și proiectul „Cinema Ateneu în aer liber”, motiv pentru care, în anul 2018, a fost achiziționat un sistem special pentru proiecții în aer liber. Acesta a fost amplasat în diverse locații din oraș, cum ar fi pietonalul Ștefan cel Mare, în zona Palatului Roznovanu sau în Piața Unirii, peste 1500 de spectatori bucurându-se de proiecții de film pe un ecran gonflabil gigant.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 3 =