In periodele de canicula, iesenii se vor putea adaposti in farmacii si supermarketuri, unde vor primi apa si prim ajutor

0
46

Întrucât temperaturile sunt în creștere în această perioadă spre pragul de caniculă și disconfort termic ridicat, primarul Mihai Chirica a dispus Comitetului Local pentru Situații de Urgență să aplice imediat planul de măsuri pentru diminuarea efectelor negative provocate de vremea caniculară asupra populaţiei. Acest plan de măsuri a fost actualizat în cursul săptămânii trecute.

Totodată, edilul-șef a cerut direcțiilor și societăților comerciale subordonate să completeze acest plan cu unele măsuri punctuale pe care să le aplice de urgență.

Astfel, Direcţia de Asistenţă Socială identifică și monitorizează telefonic persoanele defavorizate care pot fi afectate sever în perioada de caniculă (persoanele vârstnice singure şi / sau nedeplasabile, persoanele cu dizabilităţi, bolnavii cronici sau cu boli incurabile, persoane fără locuinţă / fără adăpost, persoane asistate prin unităţile sociale aflate în subordinea direcţiei etc.). Numărul persoanelor monitorizate este de aproximativ 1.500.

Reprezentanții municipalității vor achiziționa produse necesare pentru suportarea temperaturilor extrem de ridicate (apă minerală, fructe etc.). Distribuirea către persoanele defavorizate aflate în evidenţă se va face la domiciliul acestora. În plus, angajații DAS vor acorda sprijin în achiziţionarea alimentelor de bază, în funcţie de solicitările înregistrate, plata produselor fiind suportată de beneficiar.

Primăria Municipiului Iași va încheia un protocol de colaborare cu Crucea Roșie – Filiala Iași și va înființa puncte de prim-ajutor în cele cinci centre de cartier (Păcurari, Nicolina, Tătărași, Alexandru cel Bun și Frumoasa). Centrele sunt dotate cu aer condiționat și automate de apă potabilă, iar în zilele de avertizare de cod galben / portocaliu, voluntarii instruiți ai Crucii Roșii vor acorda asistență de specialitate persoanelor care au nevoie de ajutor.

În perioadele de cod portocaliu / roșu Direcția de Sănătate Publică Iași va asigura cadre medicale specializate în centrele de cartier și în alte puncte de prim ajutor din oraș.

De asemenea, Primăria Municipiului Iași a solicitat Colegiului Farmaciștilor – Filiala Iași sprijin pentru ca în perioadele caniculare farmaciile din oraș să permită accesul persoanelor pentru a beneficia de instalațiile de aer condiționat, apă potabilă și, eventual, acordarea primului ajutor.

O solicitare similară a fost adresată supermarketurilor din municipiu.

Și SC Compania de Transport Public (CTP) SA vine în sprijinul călătorilor în zilele caniculare. Astfel, la toate capetele de linie angajații instituției vor distribui pahare cu apă persoanelor care au nevoie de hidratare. Locurile prevăzute cu dozatoare / purificatoare de apă sunt: Rond Copou, Rond Dacia, Rond Dancu, Tătărași Nord, Rond Canta, Selgros, Tehnopolis, Târgu Cucu, Bucium, Blocuri Ciurea și Țuțora.

De asemenea, echipele CTP vor monitoriza permanent mijloacele de transport în comun în vederea preluării persoanelor care necesită sprijin şi asistenţă medicală.

Reprezentanții CTP le recomandă călătorilor aflați în stații în așteptarea unor mijloace de transport public să evite pe cât posibil expunerea la soare și să poarte haine de culoare deschisă și șepci sau pălării.

Alte măsuri incluse în planul de măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei sunt:

 • Societăţile furnizoare de utilităţi publice trebuie să doteze punctele de încasare a facturilor cu echipamente de climatizare şi dozatoare de apă.
 • SC ApaVital SA Iaşi va asigura buna funcționare a cişmelelor (fântânilor stradale).
 • SC ApaVital SA Iaşi va asigura distribuția apei potabile în zonele din municipiu care nu sunt racordate la sistemul centralizat de distribuţie şi ale căror surse de alimentare cu apă potabilă au scăzut / secat.
 • Poliţia Locală si SC Salubris SA vor monitoriza cursurile de apă de pe raza Municipiului Iași.
 • Salubris SA va crește ritmul de ridicare a gunoiului menajer în zilele cu temperaturi ridicate.
 • Poliţia Municipiului Iaşi şi Poliţia Locala Iași vor suplimenta numărul de agenţi ai patrulelor pe timp de noapte.
 • Poliția Locală va intensifica verificările în zonele de agrement împădurite (Ciric, C. A. Rosetti) pentru a preveni apariția incendiilor.
 • Agenţii de la Poliţia Municipiului Iaşi şi Poliţia Locală vor spori măsurile pentru îndrumarea cerşetorilor şi a persoanelor fără adăpost spre adăposturi.
 • Fântânile arteziene din municipiu vor fi puse în funcțiune inclusiv pe timpul nopţii, până la ora 24.00.
 • SC Servicii Publice SA va asigura buna funcționare a cișmelelor existente în cimitire.
 • Salubris SA va crește frecvența de udare a principalelor artere și altor străzi intens circulate din municipiu în intervalele orare recomandate.
 • În pieţele agroalimentare, bazar și târguri vor fi asigurate locuri speciale pentru furnizarea de apă potabilă. În piețele agroalimentare produsele de origine animală vor putea fi comercializate până la ora 10:00. Totodată, vor fi intensificate controalele în pieţe şi la comercianţii stradali de produse alimentare perisabile.
 • Traficul greu va fi restricționat, prin interzicerea circulației autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone, între orele 11.00 și 17.00 din zilele caniculare.

Primăria Municipiului Iași face apel și la organizațiile neguvernamentale să se implice în supravegherea persoanelor cu dizabilităţi, bolnavilor cronici, bătrânilor, precum şi a persoanelor cu venituri reduse.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here