Inca un tun marca Vasile Puscasu – a inchiriat autobuze second hand la pret de achizitie, iar acum cere daune de folosinta

0
63

Transportatorii ieşeni au ales să îşi dispute în instanţă un conflict. Reprezentanţii companiei Unistil, companie patronata de Vasile Puscasu, cumatrul primarului Mihai Chirica, au acţionat în judecată Compania de Transport Public (CTP) Iaşi, pe tema calităţii unor autobuze. 
Acţiunea în răspundere contractuală a fost depusă recent la Judecătoria Iaşi, dar instanţa a decis că, de fapt, Tribunalul este cel calificat pentru a soluţiona litigiul. 
“Instanţa admite excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Iaşi. Declină competenţa de soluţionare a dosarului, având ca părţi pe reclamanta-pârâtă SC Unistil SRL şi pe pârâta-reclamantă Compania de Transport Public Iaşi SA, în favoarea Tribunalului Iaşi. Fără cale de atac”, au precizat recent magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi. Motivul deciziei luate de instanţă este că unul dintre capetele principale ale cererii introductive are o valoare mai mare de 200.000 de lei, astfel că Tribunalul ar fi cel îndreptăţit să soluţioneze cauza. 

Maruntisuri cu valoare…foarte adaugata

Prin cererea de chemare în judecată, Unistil, în contradictoriu cu pârâta CTP Iaşi SA, a solicitat obligarea pârâtei la plata contravalorii daunelor și a lipsurilor existente pe autobuzele înmatriculate  – geam ușă interior lipsă și parbriz fisurat și compresor AC lipsă, în valoare de 14.040 de lei (contravaloarea a 3.013 euro), obligarea pârâtei la plata contravalorii lipsei de folosință a unui număr de nouă autobuze, proprietatea sa, calculată începând cu data de 10 aprilie 2018 și până la momentul restituirii lor efective, cât și la plata cheltuielilor de judecată, valoarea lipsei de folosință a unui autobuz fiind de 7.500 de lei pe lună.

“Între părți a fost încheiat contractul de închiriere de pe 9 martie 2017, prin care a fost dat spre închiriere un număr de 12 autobuze Scania, pentru o durată de un an, prețul total fiind de 1.440.000 de lei, la care se adaugă TVA, chiria lunară pentru fiecare autobuz fiind în valoare de 7.500 de lei, fără TVA. Pe data de 7 aprilie 2017 a fost încheiat un act adițional, prin care au fost introduse în obiectul închirierii încă patru autobuze, fără a se modifica contravaloarea chiriei. Noi ne-am îndeplinit obligațiile, dar pârâta ne-a restituit numai şapte autobuze dintre cele 16, iar patru dintre ele aveau avarii sau lipsuri. Pe data de 14 decembrie 2018, am depus o cerere modificatoare prin care am solicitat obligarea CTP la plata contravalorii lipsei de folosință pentru autobuzele înmatriculate, în valoare de 15.750 de lei, dar şi pentru alte autobuze înmatriculate, în valoare de 83.000 de lei şi, respectiv, în valoare de 388.500 de lei, precum și obligarea pârâtei la plata contravalorii daunelor și a lipsurilor existente pe autobuzele predate”, au precizat în instanţă reprezentanţii Unistil. 

La rândul lor, cei de la CTP Iaşi, companie condusa de Cristian Stoica, au depus întâmpinare și o cerere reconvențională, prin care au invocat excepția inadmisibilității, excepția prematurității capătului al doilea al cererii modificatoare, iar în subsidiar, inadmisibilitatea acestuia, precum şi, pe fond, respingerea cererii ca neîntemeiată. De asemenea, CTP a solicitat obligarea reclamantei la restituirea celor patru radiocasetofoane instalate de companie pe autobuze ori plata contravalorii lor, cu cheltuieli de judecată. Acum, urmează ca judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi să preia cauza şi să stabilească cine are dreptate în cadrul acestui litigiu. 

Autobuzele Scania inchirate la pret de achizitie

In anul 2017, la scurt timp dupa falimentarea RATP si infiintarea Companiei de Transport Public Iasi, barladeanul Vasile Puscasu incheie cu noua companie de transport un contract de inchiriere a 16 autobuze model Scania la un pret cu care autobuzele s-ar fi putut cumpara. CTP Iasi a platit pentru inchirierea celor 16 autobuze de la firma Unistil SRL, pentru o perioada de un an, o suma de 1.440.000 lei, adica 90.000 lei (20.000 euro) pentru fiecare autobuz inchiriat pentru 12 luni. Cele 16 autobuze Scania inchiriate de Puscasu catre CTP Iasi au circulat in Barlad pana cand licenta de tranpsort a Unistil SRL a fost restrasa, iar apoi, vehiculele au fost tinute in garaj vreme de un an.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here