Începe Săptămâna Patimilor. Semnificația fiecărei zile

0
74

Postul Paştelui se încheie cu Săptămâna Mare, a patimilor lui Hristos. Aceste zile sunt dedicate curățeniei generale, pentru ca marea Sărbătoare a Paștelui să-i găsească pe credincioși în case primenite. Altfel, o zicală din popor spune că “te blestema dacă Paștile le prind necurăţate”. Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp, iar după această zi bărbaţii trebăluiesc pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile gospodăreşti.
În Joia Mare, data limita slujbelor speciale dedicate morţilor, fiecare familie duce la biserica colaci, prescuri, vin, miere de albine şi fructe pentru a fi sfinţite şi împărţite, apoi, de sufletul morţilor, parte preotului, parte satenilor aflaţi la biserică, în cimitir sau pe la casele lor.
Până la Joia Mare, femeile se străduiau să termine torsul de frica Joimăriţei care, în imaginarul popular era o femeie cu o înfăţişare fioroasă ce pedepsea aspru lenea nevestelor sau a fetelor de măritat.
Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară cele mai importante copturi pascale: pască și cozonacii cu mac şi nucă.
Ultima vineri din Postul Mare este cunoscută drept Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seaca sau Vinerea Mare. Conform tradiţiei creştine, este, ziua în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul pactului strămoşesc. Din această cauză Vinerea Mare este zi de post negru. De asemenea, în această zi este interzis a se face copturi.
Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paştilor, când femeile trebuie să prepare marea majoritate a mâncărilor, să deretice prin încăperi şi să facă ultimele retuşuri la hainele noi pe care urmau să le îmbrace în zilele de Paşti. De obicei, în Sâmbăta Mare are loc şi sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc mâncări tradiţionale: drobul, friptură şi borşul de miel.
Sâmbătă seara fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserică, pentru sfinţire.
Se spune că în Săptămâna Mare nu este bine să mănânci oțet sau urzici, pentru că acestea amintesc de patimile îndurate de Iisus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here