Ineficienta moldoveneasca pe fonduri UE! Transagropolis si Centrul Expozitional Moldova, tinute sub lacat de ani de zile

0
66

Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi Victorel Lupu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, au vizitat două dintre obiectivele aflate în administrarea Consiliului Judeţean Iaşi: parcul agroindustrial TransAgropolis şi Centrul Expoziţional Moldova.

Vizita de ieri la cele două obiective m-a dus cu gândul că avem în administrare două muzee. Vreau să facem cât mai rapid toate demersurile necesare pentru ca cele două clădiri să devină funcţionale, dar vom avea mult de muncă, pentru că la Centrul Expoziţional Moldova, de exemplu, nu s-a făcut mare lucru, deşi a fost recepţionat de aproape 6 ani de zile. La TransAgropolis avem două variante: schema de minimis (întocmirii schemei de ajutor de stat pentru organizaţia neguvernamentală care va administra parcul) sau un contract de prestări servicii de administrare a parcului agroindustrial. În ceea ce priveşte Centrul Expoziţional Moldova, situaţia e destul de complicată. Avantajul pe care îl avem acum este că legislatia s-a modificat începând cu luna martie a acestui an şi este suficientă o solicitare a unei instituţii către cealaltă şi apoi aprobarea unei hotărâri în Consiliul Local sau Consiliul Judeţean. Vreau să am o discuţie în cel mai scurt timp şi cu primarul Mihai Chirica, pentru a vedea şi care este punctul de vedere al Primăriei Iaşi cu privire la Centrul Expoziţional Moldova şi Parcul Ştiinţific Tehnopolis. Din câte ştiu, există şi un răspuns favorabil de la Consiliul Concurenţei în acest sens. În primă fază trebuie să demarăm procedurile de obţinere a avizelor de la I.S.U. pentru TransAgropolis şi Centrul Expoziţional Moldova” a declarat Maricel Popa.

Proiectul parcului agroindustrial de la Leţcani are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de marketing agricol în scopul îmbunătăţirii performanţelor economiei din zona transfrontalieră. În cadrul proiectului au fost construite spaţii de depozitare a legumelor şi fructelor, 10 celule de frig a câte 100 mp, cu un volum total de 8.000 mc, spaţii pentru liniile de procesare şi desfacere, dar şi un Centru Suport pentru Afaceri. Prin această investi ie, producătorii autohtoni vor avea ansa să- i comercializeze produsele agricole în extrasezon, la pre uri mai bune, dar şi de a intra pe piata hypermarketurilor. Valoarea proiectului a fost de 18.75 milioane lei, din care 12.1 milioane lei finanţare europeană nerambursabilă. Centrul Expoziţional Moldova este cel mai modern şi mai important centru expoziţional din ţară, după centrul Romexpo din Bucureşti. Acesta a fost gândit special pentru a oferi organizatorilor de târguri şi expoziţii din Iaşi, dar şi din Moldova şi întreaga ţară un spaţiu corespunzător desfăşurării de astfel de evenimente, care să ofere toate funcţionalităţile, utilităţile şi facilităţile necesare. Proiectul Centrului Expoziţional Moldova a fost implementat de către Judeţul Iaşi – Consiliul Judeţean Iaşi (lider de proiect) în parteneriat cu Municipiul Iaşi, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin Programul PHARE 2004 – 2006, Coeziune Economică şi Socială, Proiecte Mari de Infrastructură Regională, în cadrul acordului semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Est. Valoarea totală a proiectului a fost de 8.800.315 euro, plus TVA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here