Informaţii de ultimă oră despre organizarea vizitei la Iaşi a Sanctităţii Sale Papa Francisc!

0
69

Sfântul Părinte papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. În cadrul acestei vizite, se va afla la 1 iunie la Iaşi, în mijlocul Diecezei de Iaşi. Papa Francisc va sosi la ora 17.25 la catedrala catolică, în care va fi aşteptat de aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. Apoi îi va întâlni pe toţi cei prezenţi în faţa Palatului Culturii, participând la “Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”. Peste 65.000 de pelerini și-au anunțat prezența la acest eveniment istoric.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, organizatorii transmit câteva reguli și recomandări de care, cei care se vor afla la Iași, la 1 iunie, sunt rugați să țină cont.

Documente necesare accesului în Perimetrul din fața Palatului Culturii

Înainte de a porni spre Iași, pelerinii trebuie să se asigure că au la ei permisele de acces pe baza cărora vor putea intra în Perimetrul securizat pentru întâlnirea cu papa Francisc de la Iași. Aceste permise sunt distribuite prin parohiile din Dieceza Romano-Catolică de Iași, pe baza înscrierii făcute până la 1 mai.

Accesul se va face pe baza permisului nominal primit și a actului de identitate (pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani părinții trebuie să prezinte copii după certificatul de naștere).

 Mijloacele de transport şi parcări

Pelerinii înscrişi, din ţară şi din afară, vor sosi la Iaşi cu trenul, cu autocarele, microbuzele şi cu maşinile personale. Fiecare comunitate/parohie va avea un responsabil general de grup, dar și câte un responsabil pentru fiecare autocar/microbuz/tren.

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, sunt puse la dispoziţia lor două trenuri: primul, pe ruta Adjud (plecarea la ora 08.00) – Bacău – Roman – Iaşi (ora 12.13) şi retur (de la ora 21.05); al doilea, pe relaţia Roman (10.45) – Paşcani – Iaşi (13.31) şi retur (de la ora 20.22). De la gara din Iași, pelerinii se vor deplasa pe jos până la porțile de intrare în zona specificată pe bilet, conform infograficului zonei de acces.

Având în vedere că majoritatea autovehiculelor mici (aproximativ 4.000) vor veni dinspre Roman/Bacău, parcarea acestora se va face în zona centrului comercial Carrefour ERA: mașinile vor fi direcționate spre locul de parcare (conform graficului 1) pe traseul: venind dinspre Roman, la sensul giratoriu de după Metro se virează pe prima stradă la dreapta, se continuă pe centura Iașiului, direcția Uricani și se va ajunge în preajma Centrului comercial Carrefour ERA. Pe traseu vor fi indicatoare și voluntari care vor direcționa șoferii spre parcarea special amenajată lângă Carrefour ERA. De aici, pelerinii vor fi transportați cu mijloacele de transport în comun ale municipalităţii până la Palatul Culturii.

 Parcarea autocarelor și microbuzelor se va face în locul unde îi va debarca pe pelerini, aceștia întorcându-se apoi pentru îmbarcare pentru a se întoarce acasă tot în același loc, după cum urmează:

 – din Republica Moldova, 15 autocare, vor debarca pe Bd. Socola (intersecția Bd. N. Iorga – Podu Roș), venind pe traseul: 1. ALBIȚA: Calea Chișinăului – Bd. Primăverii – Bd. Socola; 2. SCULENI: Bd. C.A. Rosetti – Bd. Tudor Vladimirescu – Bd. Primăverii – Bd. Socola; 3. STÎNCA COSTEȘTI: Bd. C.A. Rosetti – Bd. Tudor Vladimirescu – Bd. Primăverii – Bd. Socola.

din Decanatul de Vrancea, 14 autocare, vor debarca pe Bd. Socola (intersecția Bd. N. Iorga – Podu Roș), venind pe traseul: Canta – Silvestru – Bd. N. Iorga – Bd. Socola

din Decanatul de Bacău, 85 de autocare și 15 microbuze, vor debarca la ora 10.00, pe Splai Bahlui Mal stâng (Parcul Drapelului – Stația Lukoil), venind pe traseul: Str. Canta – Silvestru – Podu de Piatră – Splai Bahlui Mal drept  – Pod Cantemir – Podu Roș

din Decanatul de Iași, 37 de autocare și 12 microbuze, vor debarca la ora 12.00, pe Splai Bahlui Mal drept (Podu de Piatră – Podu Roș), venind pe traseul: Str. Canta – Silvestru – Podu de Piatră – Splai Bahlui Mal drept  – Pod Cantemir – Podu Roș

din Decanatul de Moinești, 9 autocare și 31 de microbuze, vor debarca la ora 13.30, pe Splai Bahlui Mal drept (Podu de Piatră – Podu Roș), venind pe traseul: Str. Canta – Silvestru – Podu de Piatră – Splai Bahlui Mal drept  – Pod Cantemir – Podu Roș

din Decanatul de Traian, 21 de autocare și 12 microbuze, vor debarca la ora 13.30, pe Splai Bahlui Mal drept (Podu de Piatră – Podu Roș), venind pe traseul: Str. Canta – Silvestru – Podu de Piatră – Splai Bahlui Mal drept  – Pod Cantemir – Podu Roș

din Decanatul de Valea Siretului, 52 de autocare, vor debarca la ora 10.00, pe Bd. Mangeron  (Facultatea de Mecanică – Facultatea de Construcții), venind pe traseul: Păcurari – Bd. Independenței – Tg. Cucu – str. Elena Doamna – Bucșinescu – Bd. Tudor Vladimirescu

din Decanatul de Piatra, 57 de autocare și 12 microbuze, vor debarca la ora 12.00, pe Splai Bahlui Mal Drept (Podu Roș – Primăverii), venind pe traseul: Str. Canta – Silvestru – Podu de Piatră – Splai Bahlui Mal Drept – Podu Roș – Sens Giratoriu – Splai Bahlui Mal Drept

din Decanatul de Roman, 75 de autocare și 30 de microbuze, vor debarca la ora 08.00, pe Splai Bahlui Mal drept – Pod Tudor Vladimirescu – Pod Metalurgie, venind pe traseul: Păcurari – Bd. Independenței – Tg. Cucu – Str. Elena Doamna – Bucșinescu – Bd. Tudor Vladimirescu

din Decanatul de Bucovina, 35 de autocare, vor debarca la ora 12.00, pe Bd. Mangeron – Bd. Tudor Vladimirescu – Facultatea de Mecanică, venind pe traseul: Păcurari – Bd. Independenței – Tg. Cucu – Str. Elena Doamna – Bucșinescu – Bd. Tudor Vladimirescu

din Decanatul de Trotuș, 25 autocare și 8 microbuze, vor debarca la ora 11.00, la Hotel Europa: Staționare Bd. C.A. Rosetti, venind pe traseul: Păcurari – Bd. Independenței – Tg. Cucu – Str. Elena Doamna – Bucșinescu – Bd. Tudor Vladimirescu

 Vestimentația pelerinilor

Accesul în perimetrul întâlnirii cu papa Francisc va fi permis doar într-o ținută decentă, în conformitate cu solemnitatea evenimentului (de ex: o vestimentație netransparentă sau purtarea unei vestimentații care să acopere umerii și genunchii).

 Accesul în cele opt zone din perimetrul securizat

Perimetrul din faţa Palatului Culturii va fi împărţit în şapte zone în care vor fi aşezate persoanele care s-au înscris pentru acest eveniment, fiecare zonă având un punct de prim ajutor. O a opta zonă va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi şi persoane în vârstă. Aici se va ajunge de pe strada Colonel Langa, cu permisele speciale primite anterior.

Așezarea în perimetrul securizat al întâlnirii cu papa Francisc: În Zona 1 va fi Decanatul de Vrancea, în Zonele 2 și 3 vor fi tinerii, în Zona 6 vor fi Decanatele de Iași și Valea Siretului, în Zona 5 vor fi celelalte decanate, în Zona 7 vor fi cei înscriși on-line. Unii preoți vor fi cu comunitățile lor, iar o parte cu invitații. Persoanele consacrate, seminariștii, profesorii laici, medici etc., vor fi în Zona 4.

În toate aceste zone se va putea pătrunde începând cu ora 11.00, doar cu permisele de acces şi cu un act de identitate. Conform infograficului atașat (pe care vă rugăm să-l imprimați color pe A3 și să îl puneți la afișier, pentru a putea fi văzut de credincioși):

– în Zona 1 se va intra prin porțile de acces de pe Str. Palat (dinspre Podu Roș);

– în Zona 2 se va intra prin porțile de acces de pe Str. Palat (dinspre Podu Roș);

– în Zona 3 se va intra prin porțile de acces de pe Str. Anastasie Panu (Moldova Mall);

– în Zona 4 se va intra prin porțile de acces de pe Str. Anastasie Panu (Moldova Mall);

– în Zona 5 se va intra prin porțile de acces de pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (dinspre Piața Unirii), de pe Str. Costache Negri și de pe Str. Anastasie Panu (Moldova Mall);

– în Zona 6 se va intra prin porțile de acces de pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (dinspre Piața Unirii) și de pe Str. Palat (dinspre Podu Roș);

– în Zona 7 (zona participanților înscriși on-line), se va intra prin porțile de acces de la intersecția Str. Elena Doamna cu Str. Anastasie Panu.

Toţi cei care vor intra în aceste zone vor trece printr-un control de securitate specific. La ora 16.00 se vor închide porţile de acces în perimetrul securizat. E important să se aibă în vedere că va fi nevoie de mai mult timp pentru a ajunge în zona întâlnirii cu papa, deoarece se va circula mult mai greu până la Iaşi, dar şi în oraş.

 Puncte de informare şi voluntari la dispoziţia pelerinilor

Pentru buna orientare a pelerinilor, vor fi amplasate 20 de puncte de informare şi 100 de panouri şi indicatoare. În perioada 6-11 mai, au fost întâlniri cu cei peste 400 de voluntari pentru vizita papei, în Bacău, Paşcani, Pustiana, Roman, Iaşi şi Suceava.

Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de cele 4.000 de steaguri care vor simboliza tricolorul românesc şi stemele Municipiului Iaşi, a Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, respectiv a statului Cetatea Vaticanului, acestea urmând a fi amplasate pe traseul de acces dinspre aeroport către zona centrală. În zona centrală a oraşului vor fi 300 de toalete ecologice, la care se vor adăuga şi toalete pentru persoane cu dizabilităţi. Vor fi oferite 120.000 de sticle de apă, fiind pregătite 15.000 de pelerine de ploaie.

 Program special premergător întâlnirii cu papa Francisc

În ziua de 1 iunie, de la ora 14.00 până la ora 16.00, vor fi difuzate pe megaecranele amplasate în zona din faţa Palatului Culturii mai multe filmuleţe despre papa Francisc şi despre comunitatea catolică din Moldova. De la ora 16.00, va fi un program spiritual de pregătire a întâlnirii Sfântului Părinte cu pelerinii.

 Traducerea cuvintelor Sfântului Părinte papa Francisc

Mesajul Sfântului Părinte de la „Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile”, cât și a rugăciunii de consacrare a tinerilor și a familiilor la sfânta Fecioară Maria, vor fi traduse prin subtitrare pe ecranele amplasate în zona din faţa Palatului Culturii.

De asemenea, şi prin intermediul Radio Iaşi, pe frecvenţa AM şi pe toate frecvenţele FM (96,3 FM în Iaşi), se va transmite acest eveniment, iar cei prezenţi, folosind un aparat radio mic cu căşti sau un telefon cu aplicaţie de radio (atenţie! care să nu aibă nevoie de internet), vor putea asculta traducerea simultană a cuvintelor papei.

Vă sfătuim să aveți la dumneavoastră un astfel de aparat de radio mic cu căști, pentru a putea asculta și înțelege cât mai bine mesajul papei Francisc. În funcţie de cum vor mai apărea alte informaţii pentru pelerini, acestea vor fi prezentate pe site-ul Episcopiei de Iaşi: www.ercis.ro“, sustin organizatorii.

 Lista cu obiectele interzise și cele permise pentru accesul în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Francisc de la Iași – 1 iunie 2019:

 Obiecte interzise:

– bagaje voluminoase;

– arme, obiecte ascuţite sau contondente (ex. cuţite, cuie, ţevi metalice);

– obiecte care pot fi folosite pentru acţiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice (pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatură sau instrumente care pot deranja fonic, ex. vuvuzele) etc.;

– obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc.;

– arme de jucărie, imitaţii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevărate;

– băuturi alcoolice, droguri etc.;

– dispozitive cu lichid sub presiune (spray);

– dispozitive cu şocuri electrice;

– substanţe cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar.

 Obiecte permise:

– scaun pliabil de mici dimensiuni;

– ceaiuri, sucuri, alimente neperisabile;

– umbrele de dimensiuni reduse (cu tijă telescopică, nu tip ,,baston”);

– steaguri (cu suport din plastic, nu din lemn sau metal), pancarte ce reprezintă comunitatea de provenienţă;

– radiouri de mici dimensiuni pentru ascultarea traducerii;

– aparate foto;

– ham pentru copii (ham port-baby);

– căruţ transport nou-născut, pe cât posibil pliabil (să nu ocupe un spaţiu mai mare de 0,5m2);

– dispozitive pentru persoane cu handicap locomotor (împinse, autopropulsate), de dimensiuni rezonabile (să nu ocupe un spaţiu mai mare de 0,5m2).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here