Infrastructura Iașului amanetată unui grup de putori! Calitate Conest SA în modernizarea șoselei Bucium: proiect nerespectat, termene depășite, somn de voie pe șantier

0
161

Adjudecându-și majoritatea proiectelor importante ale municipalității ieșene, compania Conest SA a devenit un colos pe piața construcțiilor. Însă lucrările sale sunt deseori puse sub semnul întârzierilor nepermise sau a nerespectării sumelor licitate, firma cerând mereu suplimentarea fondurilor alocate.

Una dintre lucrările foarte importante aflate în portofoliul Conest SA este și cea a modernizării șoselei Bucium, care include și supralărgirea acesteia în zona de defluire spre Pasajul Socola, prin crearea unei benzi suplimentare.

Consilierul local Iulian Hușanu a semnalat un fapt care denotă nerespectarea proiectului de către firma de construcții. Într-o postare pe un grup de discuții pe Facebook al cartierului Bucium, Hușanu arată că “Proiectul votat de Consiliul Local trebuie respectat și executat adliteram! Este foarte important acest aspect, mai ales că știm cu toții că ambuteiajul se formează din cauza faptului că în majoritatea timpului de semaforizare rămâne în prezent doar o bandă pentru direcția înainte, bandă care de multe ori este și ea blocată de camioanele care virează dreapta spre Trei Fântâni, camioane care nu reușesc să se încadreze în acel unghi închis. Deasemenea reamintesc că în trecut mi s-a respins la vot exproprierea/schimbul cu cel care are proprietatea pe acel colț, inițiativă pe care am avut-o pentru a facilita virajul auto dreapta. Din fericire am înțeles că s-a ajuns tot la soluția mea. Sper să se și pună rapid în practică. Deci, în concluzie, bordurile trebuie scoase și mutate la locul indicat în proiect! Mai adăug că și plata lucrării trebuie făcută conform Licitației și a Hotărârii de Consiliu Local atașate. Deci suprafațele asfaltate, suprafețele pavelate și suprafețele ce indică pistele pentru biciclete trebuie să coincidă cu suprafețele din licitație și proiect”.

Deficiențele în execuția proiectului au cauzat ample nemulțumiri și în rândul altor locuitori din zonă, care au protestat vehement pe același grup de socializare.

Eu am făcut o sesizare la domnul viceprimar legat de acest aspect. Mi s-a răspuns că acel proiect a fost refăcut întrucât nu este spațiu suficient pentru aceste benzi auto, benzi dedicate transportului în comun și benzi velo.. acum cine este răspunzător de proiectele făcute anapoda? Spațiu eu cred că este suficient în multe zone.Aș recomanda fiecărui cetățean să îi ia la întrebări directe pe cei din administrația locală!”, a spus Sabin Lovin, unul dintre participanții la discuția de pe rețeaua de socializare.

Un alt comentariu, semnat Stamate Emilia, subliniază lenea muncitorilor de la Conest SA: „La ora 8 doar 2 persoane, unul fumează, altul scormolește prin nisip. La 12 dorm amiaza până la 16.00, paaa s-a terminat ziua, nimic. Șeful stă la adăpost cu ochi pe telefon”.

Altcineva vine cu ideea organizării unei mișcări de protest având ca țintă municipalitatea, în timp ce alți deplâng calitatea lucrărilor de asfaltare.

Una peste alta, reacțiile locuitorilor din zonă arată că antreprenorul tocmit de primărie să renoveze șoseaua Bucium are mari derapaje de la proiectul aprobat în Consiliul Local.

Conest SA și-a adjudecat lucrarea pentru modernizarea șoselei Bucium în luna august 2022, pentru suma de 18,5 milioane de lei. Proiectul include și reabilitarea Pasajului Socola, pentru alte 35 de milioane de lei. Termenul de finalizare a lucrărilor aferente soselei Bucium a fost de 19 luni, dar el este deja depășit. Întârzieri enorme sunt și în cazul pasajului Socola, care ar trebui terminat în februarie 2025, dar unde nu s-a făcut absolut nimic până acum.

De altfel, Conest SA este recunoscută pentru obiceiul de a contracta lucrări de mare amploare, dar pe care le prelungește nepermis de mult, fie din lipsa forței de muncă, fie evaluând eronat costurile de execuție.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here